Poliţia a dat publicităţii o înregistrare realizată de atacatorul de la Parlamentul din Ottawa - VIDEO

Atacatorul care a ucis un soldat canadian şi apoi a pătruns în Parlament afirmă, într-o înregistrare video realizată înainte de atacul din octombrie şi dată publicităţii de poliţie, că a comis atentatul din cauza implicării armatei canadiene în Afganistan şi Irak, relatează Associated Press.

148 afișări
Imaginea articolului Poliţia a dat publicităţii o înregistrare realizată de atacatorul de la Parlamentul din Ottawa - VIDEO

Poliţia a dat publicităţii o înregistrare realizată de atacatorul de la Parlamentul din Ottawa - VIDEO (Imagine: Twitter)

Michael Zehaf-Bibeau, un canadian în vârstă de 32 de ani, a afirmat în înregistrarea video realizată cu telefonul mobil chiar înainte de a comite atacul, că în opinia sa Canada nu are nici un drept să se implice militar în Afganistan, iar soldaţii canadieni "nu sunt în siguranţă nici pe teritoriul" lor.

Atacul a început la Memorialul războiului din Canada, unde Zehaf-Bibeau l-a împuşcat mortal pe soldatul Nathan Cirillo, care asigura garda la monument. Ulterior, Zehaf-Bibeau a fost împuşcat mortal de un agent de securitate în Camera Comunelor, în apropiere de locul unde premierul şi parlamentarii canadieni participau la o reuniune.

Premierul Stephen Harper a denunţat atacul terorist, care a generat temeri că statul canadian este vizat de represalii pentru că s-a alăturat campaniei aeriene conduse de SUA împotriva grupării Stat Islamic în Irak.

"Este o răzbunare pentru Afganistan şi pentru că Harper vrea să-şi trimită trupele în Irak", a afirmat Zehaf-Bibeau în înregistrarea video, dată publicităţii de poliţie vineri. "Ne răzbunăm, mujahedinii din lumea aceasta. Canada a devenit oficial unul dintre inamicii noştri pentru că luptă şi ne bombardează şi creează teroare în ţările noastre şi ne omoară pe noi şi oameni nevinovaţi. Aşa că vreau doar să împuşc nişte soldaţi pentru a arăta că nu sunteţi în siguranţă nici pe teritoriul vostru şi trebuie să fiţi atenţi", a subliniat el.

Comisarul Bob Paulson, din cadrul Poliţiei canadiene (RCMP), a declarat vineri că după părerea sa Zehaf-Bibeau a fost influenţat de alţii şi că ancheta continuă. "Nu aş caracteriza-o ca o reţea, în sensul obişnuit, dar sunt convins că a fost influenţat de alţi indivizi către aceste crime, astfel că sunt de părere că şi alţii au fost implicaţi", a precizat el.

Paulson a mai afirmat că Zehaf-Bibeau a folosit Internetul şi telefoane pentru a comunica cu alte persoane din Ottawa şi British Columbia. Autopsia a arătat că Zehaf-Bibeau, care era dependent de droguri, nu era sub influenţa stupefiantelor sau a alcoolului în momentul atacului. Dovezile nu indică nici că ar fi avut probleme mentale, potrivit comisarului.

Atacul din Ottawa a avut loc la două zile după ce un bărbat descris ca un "terorist inspirat de Statul Islamic" a lovit cu maşina doi soldaţi, într-o parcare din Quebec, omorându-l pe unul şi rănindu-l pe celălalt, înainte de a fi împuşcat mortal de poliţie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici