Poliţia cehă a găsit arme la reşedinţa ambasadorului palestinian la Praga

Poliţia a găsit arme la reşedinţa ambasadorului palestinian la Praga, Jamal al-Jamal, care a murit miercuri într-o explozie, a anunţat joi şeful poliţiei Martin Vondrasek pentru postul public de radio.

374 afișări
Imaginea articolului Poliţia cehă a găsit arme la reşedinţa ambasadorului palestinian la Praga

Poliţia cehă a găsit arme la reşedinţa ambasadorului palestinian la Praga (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu pot spune cu precizie ce arme am găsit. Putem spune că ele nu erau înregistrate în Cehia", a declarat el.

"Deflagraţia a fost rezultatul unei manipulări necorespunzătoare a unui explozibil", a adăugat el, excluzând un act terorist.

Săptămânalul ceh de mare tiraj Respect a afirmat joi pe site-ul său de Internet, citând surse din cadrul poliţiei, că aceasta a descoperit mitraliere şi alte arme ilegale, cu care putea fi echipată o unitate de luptă formată din zece oameni.

Potrivit cotidianului, ambasadorul Jamal al-Jamal probabil a manipulat necorespunzător o bombă care se afla în seiful său.

Anterior, purtătoarea de cuvânt a poliţiei cehe, Andrea Zoulova, declarase pentru AFP că explozia ar fi fost "cauzată de un sistem exploziv antifurt, plasat sub uşa seifului".

Într-un interviu acordat joi postului de radio Vocea Palestinei, şeful diplomaţiei Autorităţii Palestiniene Riyad al-Malki a calificat această explozie drept un "accident de muncă".

"Aparent, a fost un accident de muncă, având în vedere că seiful era vechi şi conceput astfel încât o deschidere realizată incorect să declanşeze sistemul exploziv ataşat uşii sale, ceea ce s-a şi întâmplat", a declarat al-Malki, excluzând orice "suspiciune de crimă".

Purtătorul de cuvânt al ambasadei palestiniene la Praga, Nabil al-Fahel, a afirmat totuşi, joi, că seiful nu era probabil echipat cu un astfel de sistem.

"Putem presupune că nu avea un sistem antifurt. Seiful era destul de vechi, fusese cumpărat la mijlocul anilor '80 şi, potrivit informaţiilor noastre, nu era echipat cu un sistem antifurt integrat", a declarat el pentru AFP.

Jamal al-Jamal, în vârstă de 56 de ani, a fost rănit mortal, la cap şi în piept, în timpul acestei deflagraţii care s-a produs în timp ce deschidea un seif în reşedinţa sa nou construită din cartierul Praga-Suchdol.

Diplomatul palestinian, care a preluat funcţia în octombrie, a murit la spitalul militar Praga-Stresovice, unde a fost transferat.

Soţia şi fiica ambasadorului se aflau în apartament în momentul exploziei. Soţia sa, în vârstă de 52 de ani, a primit îngrijiri la faţa locului după ce a inhalat fum, după care a fost spitalizată în stare de şoc, potrivit serviciilor de salvare.

"Mister", titra joi pe prima pagină cotidianul ceh DNES.

Ministerul palestinian de Externe a precizat că explozia s-a produs după ce diplomatul a deschis un seif vechi care fusese transportat la noua sa locuinţă din fostul sediul al ambasadei, situat în cartierul Troja din Praga.

Poliţia cehă lucrează împreună cu o echipă specială palestiniană care a ajuns la Praga miercuri.

Un expert ceh, Andor Sandor, fost şef al serviciilor secrete militare, apreciază că "administraţia palestiniană trebuie să răspundă la multe întrebări cu privire la explozie".

"Trebuie, de asemenea, să ştim dacă au multe astfel de seifuri pe teritoriul ceh, în apartamente, şi cine instalează astfel de echipamente", a declarat el pentru AFP.

El a apreciat totuşi că ipoteza unui atac terorist este "foarte improbabilă".

"Nu văd cine ar fi putut face acest lucru şi în ce scop - de ce israelienii ar comite o crimă pe teritoriul unei ţări care este un mare susţinător al Israelului?", s-a întrebat el.

"Iar un atac al Hamas nu pare nici el realist", a adăugat el.

Născut în 1957 la Beirut, într-o familie palestiniană care s-a instalat acolo după înfiinţarea statului Israel, Jamal al-Jamal s-a alăturat Fatah în 1975.

El a ocupat posturi în misiunile diplomatice palestiniene din Bulgaria şi fosta Cehoslovacie.

Al-Jamal a preluat funcţia de ambasador al Autorităţii Palestiniene la Praga la 11 octombrie, după ce a fost consul la Alexandria, în Egipt, începând din 2005.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici