Poliţia federală germană îşi examinează trecutul nazist

Biroul de cercetări penale al poliţiei federale germane a invitat mai mulţi istorici să îi cerceteze originile după cel de-al doilea Război Mondial, când mulţi dintre membrii săi au fost recrutaţi din rândul poliţiei lui Hitler şi aparatului de securitate, scrie Der Spiegel, în ediţia electronică.

1 afișare
Imaginea articolului Poliţia federală germană îşi examinează trecutul nazist

Poliţia federală germană îşi examinează trecutul nazist

Joerg Ziercke, preşedintele BKA (Bundeskriminalamt, echivalentul din Germania al FBI), a organizat o serie de conferinţe destinate să clarifice istoria BKA. El a declarat într-una dintre aceste conferinţe, desfăşurată luna trecută la sediul BKA din Wiesbaden, că obiectivul nu este acela de a incrimina anumite persoane, ci de a analiza rolul jucat de foştii membri nazişti în formarea noii forţe de poliţie şi măsura în care acest lucru a dăunat procesului.

Doar în cazul în care BKA îşi va asuma responsabilitatea pentru istoria sa, "îşi poate îndeplini rolul în acest stat democratic", a declarat el cu ocazia acestei conferinţe, una dintre cele trei astfel de reuniuni, care ar putea fi urmate de un proiect de cercetare.

Recrutarea ofiţerilor de poliţie nazişti şi agenţilor în cadrul aparatului de securitate din Germania de Vest, după cel de-al doilea Război Mondial, este un lucru cunoscut şi s-a datorat lipsei de personal cu experienţă.

BKA este prima organizaţie de securitate din Germania care îşi asumă trecutul în acest fel. Serviciile de informaţii interne şi externe au recrutat de asemenea personal nazist, la începutul activităţii lor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici