Poliţia iraniană lansează o nouă campanie împotriva nerespectării codului vestimentar de către femei

Poliţia iraniană a lansat de câteva zile o nouă campanie la Teheran împotriva nerespectării codului vestimentar strict impus femeilor din ţară, au declarat miercuri martori oculari.

235 afișări
Imaginea articolului Poliţia iraniană lansează o nouă campanie împotriva nerespectării codului vestimentar de către femei

Poliţia iraniană lansează o nouă campanie împotriva nerespectării codului vestimentar de către femei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Mai mulţi poliţişti au fost mobilizaţi pe principalele axe rutiere ale capitalei. Femeile, care se află la volan sau doar ca pasagere în maşini, pot primi avertismente dacă nu poartă corect vălul obligatoriu.

Legea islamică, în vigoare în ţară de la revoluţia din 1979, obligă femeile să poarte haine ample, precum şi văl care le acoperă părul şi gâtul.

În ultimele săptămâni, mai mulţi clerici conservatori au intervenit pentru a critica nerespectarea purtării vălului de către unele femei pe străzile capitalei.

Două manifestaţii au fost organizate în ultimele săptămâni pentru a critica fenomenul.

Preşedintele Hassan Rohani, un moderat ales în iunie 2013 după ce a făcut campanie pentru mai multe libertăţi culturale şi sociale în Republica Islamică, a cerut în octombrie poliţiei să dea dovadă de toleranţă pe tema vălului.

Pentru a verifica dacă femeile respectă cu stricteţe regulile vestimentare pe stradă, poliţia a creat în urmă cu mai mult de zece ani o unitate de "etică" ce nu ezită să dea amenzi sau să le aresteze pe cele care sfidează legea.

Şeful poliţiei iraniene a declarat în urmă cu câteva zile că, în majoritatea cazurilor, femeile care nu poartă corect vălul vor primi un simplu avertisment verbal.

"Patru sau cinci la sută dintre aceste femei sunt aduse în comisariate apoi dosarul a mai puţin de 0,5 la sută dintre ele este prezentat justiţiei", a declarat generalul Esmail Ahmad Moghadam, citat de agenţia Isna.

El a recunoscut că în ultimul an iranian (martie 2013 - martie 2014), 18.000 de femei au fost urmărite în justiţie pentru că au încălcat normele vestimentare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici