Poliţia rusă a percheziţionat sediul unei reviste şi al companiei Hewlett-Packard

Poliţia rusă a percheziţionat, miercuri, sediul săptămânalului rus The New Times, care a denunţat abuzuri de putere comise de forţele speciale, şi al companiei Hewlett-Packard.

19 afișări
Imaginea articolului Poliţia rusă a percheziţionat sediul unei reviste şi al companiei Hewlett-Packard

Poliţia rusă a percheziţionat sediul unei reviste şi al companiei Hewlett-Packard (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Această percheziţie a "încălcat normele elementare ale legislaţiei penale" ruse, deoarece reprezentanţii revistei făcuseră apel la decizia unui tribunal care autorizase operaţiunea, cu o zi înainte, a declarat Evghenia Albats, redactorul-şef al revistei.

Revista face obiectul unei anchete pentru calomnie, după ce a publicat în februarie două articole despre abuzurile comise de OMON (forţele speciale ale poliţiei ruse), bazându-se pe mărturii ale unor foşti şi actuali poliţişti.

Anchetatorii însărcinaţi cu percheziţia au încercat să identifice sursele anonime citate în articolele din New Times, potrivit lui Albats. "Ei nu verifică ce am scris în revista noastră. Acesta nu este un dosar împotriva revistei, ci împotriva celor cărora le-am luat interviuri. Noi nu le dezvăluim numele, pentru că este vorba despre o ameninţare reală la viaţa lor", a explicat redactorul-şef.

Doi anchetatori "ne-au cerut să le prezentăm înregistrările audio şi video pe care le avem. Am spus nu!", a adăugat ea. "Mă aştept să ne confişte serverele mâine. Există o mare probabilitate să nu mai putem publica revista", a avertizat Albats.

Săptămânalul a publicat o serie de articole în care a afirmat că forţele speciale ale poliţiei sunt remunerate pentru a asigura securitatea unor locuinţe şi întreprinderi private şi că ele obţin venituri prin asigurarea protecţiei unor prostituate şi folosind imigranţii din Asia Centrală drept sclavi.

Un tribunal din Moscova autorizase marţi confiscarea de documente de la sediul revistei, potrivit postului de radio Ecoul Moscovei. O purtătoare de cuvânt a poliţiei capitalei ruse a declarat că nu are "nici o informaţie" privind percheziţia.

Tot miercuri a fost percheziţionat sediul filialei din Rusia a companiei americane Hewlett-Packard, în cadrul unei solicitări de asistenţă juridică internaţională făcută de Germania.

"Anchetatorii efectuează investigaţii în principalele sedii ale companiei Hewlett-Packard", precizează Comisia de anchetă a Parchetului rus.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici