Poliţia secretă comunistă din Bulgaria avea o unitate specială de lichidare a emigranţilor

O unitate ultrasecretă a poliţiei secrete bulgare din perioada comunistă avea rolul de a răpi, discredita şi ucide disidenţi bulgari emigraţi în întreaga lume, chiar cu mult timp înainte de asasinarea scriitorului bulgar Gheorghi Markov la Londra în 1978, relatează publicaţia electronică EUObserver.

98 afișări
Imaginea articolului Poliţia secretă comunistă din Bulgaria avea o unitate specială de lichidare a emigranţilor

Poliţia secretă comunistă din Bulgaria avea o unitate specială de lichidare a emigranţilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Unitatea specială, supranumită "Serviciul 7", a fost creată la mijlocul anului 1963. Până în 1972, ea era implicată în cel puţin zece operaţiuni sub acoperire împotriva bulgarilor care au fugit de represiunea comunistă şi care s-au stabilit în Italia, Marea Britanie, Danemarca, Germania de Vest, Turcia, Franţa, Etiopia, Suedia şi Elveţia.

Aceste dezvăluiri survin după ce cotidianul bulgar 24 Ceasa a analizat aproape 5.000 de pagini de dosare recent declasificate ale fostelor servicii secrete comuniste.

Activităţile Serviciului 7 se ghidau după un set de "principii de bază", formulate la 10 martie 1964 şi aprobate de ministrul de Interne de atunci, generalul Diko Diko. Aceste principii permiteau răpirile sau "eradicările" de persoane. Ţintele erau identificate drept "trădători ai patriei, care au cauzat prejudicii majore şi au condus activităţi ostile", potrivit unui document din 1967.

În 1967, unitatea era formată din 39 de agenţi, care colaborau cu "camarazii sovietici" din KGB, dar şi cu alte servicii speciale din fostul bloc comunist. Bulgarii erau interesaţi cel mai mult de cele mai recente arme şi otrăvuri - în special cele fără gust, culoare sau miros şi cu efect întârziat. Victimele trebuiau adormite şi otrăvite, potrivit rapoartelor de la sfârşitul anilor '60 şi începutul anilor '70.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici