Poliţia spaniolă a împiedicat vânzarea ilegală a nouă elicoptere de luptă către Iran

Poliţia spaniolă a anunţat joi că a împiedicat vânzarea a nouă elicoptere de luptă către Iran, cu încălcarea sancţiunilor ONU şi a normelor europene, în cadrul unei operaţiuni care a permis arestarea a opt persoane, dintre care cinci spanioli şi trei iranieni.

377 afișări
Imaginea articolului Poliţia spaniolă a împiedicat vânzarea ilegală a nouă elicoptere de luptă către Iran

Poliţia spaniolă a împiedicat vânzarea ilegală a nouă elicoptere de luptă către Iran (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Nouă elicoptere de luptă de tip Bell 212, adaptate pentru transportul soldaţilor şi al "materialelor de război", au fost puse sub sechestru, şase într-un hangar din Sabadell, în apropiere de Barcelona (nord-est), şi trei într-un hangar de la Navas del Rey, în apropiere de Madrid, potrivit unui comunicat al poliţiei.

Vânzarea acestor elicoptere în Iran este interzisă, în virtutea sancţiunilor ONU adoptate la 9 iunie 2010. Exportul lor trebuie să fie conform cu normele europene, potrivit poliţiei spaniole.

"Cinci oameni de afaceri spanioli" şi "trei cumpărători iranieni" au fost arestaţi în cadrul acestei operaţiuni, a precizat poliţia.

"Un grup de spanioli a achiziţionat material, în acest caz elicoptere, în Israel, şi încerca să le vândă în alte ţări unde nu se poate exporta armament", a declarat joi ministrul spaniol de Interne, Alfredo Perez Rubalcaba.

Aceşti oameni de afaceri voiau de asemenea să vândă "piese de schimb pentru aeronave de luptă în Venezuela", potrivit comunicatului poliţiei.

Valoarea totală a elicopterelor şi materialului pus sub sechestru se ridică la circa 100 de milioane de euro.

Poliţia a efectuat această operaţiune după ce a aflat despre sosirea în Spania a unor cumpărători iranieni, care urmau să pună la punct cu oamenii de afaceri spanioli ultimele detalii ale operaţiunii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici