POLITICO: 20 februarie, o nouă dată pentru invazie? Ce spune un expert pe armata Rusiei de la un centru american de securitate

Michael Kofman, expert în armata Rusiei de la Center for a New American Security, crede că ruşii vor invada Ucraina pe 20 februarie.

13965 afișări
Imaginea articolului POLITICO: 20 februarie, o nouă dată pentru invazie? Ce spune un expert pe armata Rusiei de la un centru american de securitate

POLITICO: 20 februarie, o nouă dată pentru invazie? Ce spune un expert pe armata Rusiei de la un centru american de securitate

Michael Kofman, expert în armata Rusiei de la Center for a New American Security, crede că ruşii vor invada Ucraina pe 20 februarie. 

Atunci este programat să se încheie cel mai mare exerciţiu militar rusesc de după Războiul Rece , dată la care liderii de la Moscova şi Minsk au promis că trupele  se vor întoarce acasă.

„Nici un singur militar rus, nici măcar un echipament nu va rămâne în Belarus după finalizarea exerciţiilor cu Rusia”, a declarat astăzi reporterilor ministrul de Externe al Belarus Vladimir Makei , chiar dacă oficialii occidentali se tem în mod deschis că vor rămâne definitiv. Şi după întâlnirea de săptămâna trecută, oficialii de la Paris au spus că Putin i-a promis preşedintelui francez Emmanuel Macron că Rusia îşi va retrage forţele din Belarus – deşi Kremlinul a negat că i s-au făcut garanţii.

Kofman a mai spus că unde se duc sau nu forţele ruse, ziua de 20 februarie va oferi o perspectivă asupra intenţiilor reale ale lui Putin. „Este o întâlnire utilă pentru a vedea dacă mint sau nu. Când cineva minte, îţi spune multe”, a spus el. Observatorii ar trebui să urmărească dacă trupele se întorc efectiv la barăcile lor sau sunt repoziţionate în altă parte, în apropierea graniţei cu Ucraina, a continuat Kofman pentru Politico

Există un alt motiv pentru care 20 februarie este mare: Conferinţa de securitate de la München se vor încheia în ziua respectivă. Conferinţa, cunoscută şi ca "Davos-ul apărării,  este un eveniment major, cu participarea personală a liderilor precum vicepreşedintele Kamala Harris, secretarul de stat Antony Blinken şi preşedintele ucrainean Volodymr Zelenskyy.  

Niciun oficial rus nu intenţionează să participe la întâlnirea transatlantică pentru prima dată în ultimii ani din „diverse motive”, a declarat săptămâna trecută purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova.

Rusia intenţionează, de asemenea, să desfăşoare un exerciţiu nuclear la mijlocul lunii februarie, au avertizat oficialii americani de rang în această lună. Samuel Charap de la Rand Corporation a declarat pentru NatSec Daily că Putin ar putea să cupleze invazia cu exerciţiul „pentru a descuraja o posibilă intervenţie a SUA”.

20 februarie se întâmplă să fie, de asemenea, ultima zi a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, ceea ce îi face pe unii să speculeze că Putin nu va lansa o invazie înainte de ceremoniile de închidere pentru a-l face fericit pe liderul chinez Xi Jinping . Dar o astfel de legătură a fost întotdeauna slabă: invazia Georgiei de către Rusia din 2008 a avut loc în timpul Jocurilor Olimpice de vară din — aţi ghicit — Beijing. Oficialii administraţiei Biden continuă să afirme că Putin ar putea invada Ucraina în timpul Jocurilor.

„Războaiele din Europa rareori încep într-o zi de miercuri”, a declarat Vladimir Chizhov, ambasadorul Rusiei la UE, pentru ziarul german Die Welt , adăugând că „nicio escaladare nu va exista nici în săptămâna viitoare, nici în săptămânile următoare, nici în lunile următoare. ”

Dar fiecare săptămână în care trupele Rusiei rămân pregătite îngustează şi mai mult fereastra pentru o posibilă invazie. Menţinerea trupelor în frig în corturi temporare şi fără linii regulate de aprovizionare înseamnă că forţele ruse nu pot sta de strajă pentru totdeauna. Eventualul dezgheţ de primăvară aduce un teren noroios care poate împiedica unităţile mecanizate ale Rusiei să invadeze Ucraina. La un moment dat, Putin trebuie să ordone o invazie sau o retragere, deşi unele echipamente pot fi lăsate pe loc.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici