Politico: Xi se transformă în Stalin. O epurare de tip stalinist se desfăşoară în sistemul politic ultrasecret al Chinei

În timp ce lumea este distrasă de războiul din Orientul Mijlociu şi Ucraina, o epurare de tip stalinist se desfăşoară în sistemul politic ultrasecret al Chinei, cu implicaţii profunde pentru economia globală şi chiar pentru perspectivele de pace în regiune, scrie Politico într-un amplu articol.

2072 afișări
Imaginea articolului Politico: Xi se transformă în Stalin. O epurare de tip stalinist se desfăşoară în sistemul politic ultrasecret al Chinei

Politico: Xi se transformă în Stalin. O epurare de tip stalinist se desfăşoară în sistemul politic ultrasecret al Chinei

Epurare se întâmplă în timp ce serviciile de securitate chineze au intensificat represiunea făcând aproape imposibil de ştiut ce se întâmplă cu adevărat în interiorul ţării.

Dispariţia şi îndepărtarea inexplicabilă a miniştrilor de externe şi de apărare ai Chinei - ambii loiali lui Xi, care au fost aleşi şi ridicaţi în rang cu doar câteva luni înainte de a dispărea la începutul acestui an - sunt doar două exemple.

Printre alte victime de profil înalt se numără generalii responsabili de programul de arme nucleare al Chinei şi unii dintre cei mai înalţi oficiali care supraveghează sectorul financiar chinez, scrie Politico.

Se pare că mulţi dintre aceşti foşti acoliţi ai lui Xi au murit în arest.

Un alt semn de rău augur este moartea prematură a lui Li Keqiang, prim-ministrul recent pensionat al Chinei - nr. 2 în ierarhia comunistă - care ar fi murit din cauza unui atac de cord într-o piscină din Shanghai la sfârşitul lunii octombrie, în ciuda faptului că s-a bucurat de unele dintre cele mai bune servicii medicale din lume. În urma morţii sale, Xi a ordonat ca doliul public pentru fostul său rival să fie puternic redus.

În mintea multora din China, "atac de cord într-o piscină" are aceeaşi conotaţie pe care o are "căderea de la fereastră" pentru oponenţii ruşi care îl supără pe Vladimir Putin.

La scurt timp după ce a urcat la preşedinţia Partidului Comunist în 2012, Xi a început să-şi epureze duşmanii reali şi percepuţi într-o campanie "anticorupţie" care nu s-a încheiat niciodată cu adevărat.

Sute de ofiţeri de rang înalt din Armata Populară de Eliberare (APL), precum şi mii de înalţi funcţionari ai Partidului au fost arestaţi, au dispărut sau au fost "sinucişi" (împinşi să se sinucidă sau ucişi în circumstanţe făcute să pară sinucidere).

Beneficiarii acestei epurări perene au fost birocraţii provinciali care au lucrat cu Xi la începutul carierei sale şi a căror principală calificare este loialitatea neîndoielnică faţă de "liderul poporului".

Aceşti foşti funcţionari din oraşele mici reprezintă acum majoritatea membrilor Comitetului permanent al Politburo, care deţine puterea supremă în China.

Dar acum Xi pare că a început o epurare chiar în interiorul loialiştilor, iar miniştrii de externe şi de apărare ai Chinei par să fie primele victime.

Articolul complet AICI
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici