Polonezul Jerzy Buzek, pe cale să devină primul preşedinte est-european al PE

Conservatorii şi socialiştii au ajuns la un acord cu privire la împărţirea preşedinţiei Parlamentului European pentru următorii cinci ani, iar viitorul preşedinte urmează să fie, pentru prima dată, un eurodeputat din Europa de Est, polonezul Jerzy Buzek.

48 afișări
Imaginea articolului Polonezul Jerzy Buzek, pe cale să devină primul preşedinte est-european al PE

Polonezul Jerzy Buzek, pe cale să devină primul preşedinte est-european al PE (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"S-a ajuns la un acord tehnic cu privire la preşedintele Parlamentului European şi preşedinţiile comisiilor" parlamentare, a anunţat marţi un purtător de cuvânt al noului grup al Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor, cea de a doua formaţiune ca importanţă a Parlamentului.

"Se va face o împărţire între cele două formaţiuni şi PPE (Partidul Popular European, conservator) va începe", a adăugat acesta, precizând că nu s-a întrunit acordul "politic cu privire la un nume".

Alegerea viitorului preşedinte al Parlamentului, care îi va succede conservatorului german Hans-Gert Poettering, urmează să aibă loc în sesiunea inaugurală a instituţiei, de la 14 la 16 iulie, la Strasbourg.

Conservatorii şi socialiştii, care deţin împreună majoritatea mandatelor de eurodeputat, reconfirmă astfel un acord prin care cele mai mari două formaţiuni din Parlamentul European îşi împart preşedinţia instituţiei aproape la fiecare legislatură, în defavoarea grupurilor mai mici.

"Noi vom numi preşedintele pentru primii doi ani şi jumătate, iar social-democraţii pentru următorii doi ani şi jumătate", a confirmat preşedintele grupului PPE, Joseph Daul, pentru cotidianul suedez Dagnes Nyheter.

Viitorul preşedinte ar urma, deci, să fie polonezul Jerzy Buzek, susţinut de conservatori.

Până în prezent existau doi candidaţi conservatori, însă italianul Mario Mauro, a cărui candidatură a fost susţinută de Silvio Berlusconi, a anunţat că renunţă să se prezinte, duminică, pentru a menţine unitatea grupului.

"A constrânge grupul (...) la un vot asupra acestui subiect ar fi însemnat crearea unei rupturi inutile şi deplasate, care ar fi avut drept consecinţă divizarea familiei noastre politice în faza de constituire a legislaturii, în vreme ce chiar aceasta este perioada în care trebuie să ne prezentăm în mod clar obiectivele politice, în interesul cetăţenilor europeni", îşi motiva acesta gestul într-un comunicat.

Marţi după-amiază, Buzek a fost nominalizat cu aclamaţii de grupul său. Dacă îşi va atinge scopul, va fi pentru prima dată când un reprezentant al unei ţări din estul Europei, intrată în UE după 2004, va accede la această funcţie.

"Sunt deci candidatul PPE", a declarat Buzek în cadrul unei conferinţe de presă, adăugând că are susţinerea certă a socialiştilor, dar şi a grupului liberal, cea de-a treia forţă politică din Parlamentul European, al cărui fost preşedinte Graham Watson şi-a retras candidatura, a precizat el.

"Nu este adevărat", a dezminţit purtătorul de cuvânt al lui Watson, care a asigurat că britanicul îşi menţine candidatura.

Grupul Stângii Unitare Europene (GUE, format din comunişti) a anunţat, la rândul său, marţi, candidatura la preşedinţia Parlamentului European a suedezei Eva-Britt Svensson, ceea ce ridică la trei numărul candidaţilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici