Polonia a reluat controalele la frontierele cu Germania și Lituania, în noaptea de duminică spre luni, încercând să descurajeze numărul solicitanților de azil și să răspundă presiunilor tot mai mari privind migrația ilegală. Măsurile au legătură directă cu înăsprirea politicilor migratorii ale Berlinului. Noul cancelar german, Friedrich Merz, a făcut din combaterea migrației ilegale o prioritate și a dispus suplimentarea poliției de frontieră pentru respingerea unor solicitanți de azil.
Premierul polonez Donald Tusk a anunțat decizia în urma acuzațiilor venite din partea partidelor de extremă dreapta, care susțin că Germania ar fi transferat migranți către Polonia. „Partea germană refuză să permită migranților să intre pe teritoriul său, ceea ce a creat tensiuni și un sentiment de asimetrie”, a declarat Tusk, potrivit AP News.
Măsurile lui Merz continuă politica predecesorului său, care prelungise în luna februarie, cu încă șase luni, controalele introduse în toamna anului trecut la toate frontierele Germaniei, într-un efort de a reduce fluxul de migranți care intră în țară.
Controalele, care vor dura inițial 30 de zile, pot fi extinse, potrivit Ministerului de Interne de la Varșovia. Vor fi verificate 52 de puncte de trecere pe cei 467 km de graniță cu Germania și 13 puncte pe cei 104 km de frontieră cu Lituania. „Migrația ilegală este pur și simplu o crimă”, consideră ministrul polonez de interne, Tomasz Siemoniak.
Germania și Polonia au anunțat că mențin un dialog strâns pentru a limita impactul acestor măsuri asupra liberei circulații în spațiul Schengen. Potrivi regulilor Uniunii Europene, controalele la frontieră pot fi reintroduse temporar doar în situații excepționale, cum ar fi amenințările la adresa securității interne, și trebuie să fie limitate în timp.