Polonia nu este de acord cu transferul unui sistem american Patriot de pe teritoriul polonez în Ucraina

După ce, zilele trecute, The New York Times a scris că SUA iau în considerare trimiterea a încă un sistem Patriot Ucrainei, mai exact a celui dislocat în Polonia, care protejează trupele americane dislocate prin rotaţie pe teritoriul polonez şi hub-ul logistic Rzeszow, oficialii de la Varşovia anunţă că nu sunt de acord cu acest transfer, scrie Pravda Ukrainska, citând oficiali polonezi.

Urmărește
3076 afișări
Imaginea articolului Polonia nu este de acord cu transferul unui sistem american Patriot de pe teritoriul polonez în Ucraina

Polonia nu este de acord cu transferul unui sistem american Patriot de pe teritoriul polonez în Ucraina

Sistemul dislocat în prezent în Polonia protejează hub-ul logistic din Rzeszow. Prin intermediul acestui hub, Ucraina primeşte o parte semnificativă a ajutorului militar oferit de statele aliate şi partenere. Articolul din NYT nu specifica, însă, dacă este vorba despre transferul întregului sistem, adică al lansatoarelor, radarelor şi celorlalte echipamente sau doar al unor elemente ale acestuia.

Joi, însă, Cezary Tomczyk, ministru adjunct al apărării, a transmis că sistemul Patriot va fi înlocuit cu un alt sistem din altă parte a lumii.

„Polonia nu a fost de acord cu transferul sistemului Patriot. Sistemele poloneze Patriot protejează spaţiul aerian polonez, iar acest lucru nu se va schimba”, a spus acesta. De asemenea, şeful Biroului de Securitate Naţională din Polonia, Jacek Siewiera, a transmis că sistemele americane Patriot staţionate în Polonia nu ar trebui transferate Ucrainei. Acesta a spus că a cerut să vorbească cu Jake Sullivan, omologul său, pentru că informaţia apărută în presă este îngrijorătoare.

„Suntem ţara prin care trece majoritatea ajutorului militar, în care rachetele de croazieră au încălcat spaţiul aerian de trei ori, în ultimii doi ani, care au dus la moartea a doi cetăţeni, o ţară care nu este importantă doar pentru furnizarea de echipamente Ucrainei, ci şi pentru întregul sistem de descurajarea şi pregătire a unei posibile descurajări pe flancul de est”.

Ucraina are nevoie urgentă de sisteme Patriot, întrucât Rusia continuă să atace oraşele ucrainene cu rachete şi drone. Doar ieri a omorât 9 persoane şi a rănit alte 29 într-un atac asupra unui bloc din Krîvîi Rih. Preşedintele Zelenski i-a spus cancelarului german, Olaf Scholz, luni, că mai are nevoie de 7 sisteme Patriot pentru apărarea teritoriului ucrainean.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici