Polonia publică integral conţinutul uneia dintre cutiile negre ale avionului prezidenţial

Autorităţile poloneze au publicat marţi transcrierea integrală a conţinutului cutiei negre care a înregistrat conversaţiile din carlinga avionului preşedintelui polonez Leck Kaczynski, care s-a prăbuşit la 10 aprilie în Rusia.

70 afișări
Imaginea articolului Polonia publică integral conţinutul uneia dintre cutiile negre ale avionului prezidenţial

Polonia publică integral conţinutul uneia dintre cutiile negre ale avionului prezidenţial (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Transcrierea ultimelor aproximativ 40 de minute de zbor pare să confirme ipoteza potrivit căreia piloţii avionului au ignorat mai multe avertismente ale instrumentelor automate de la bord.

"Pull up, pull up" (urcaţi), se poate auzi de mai multe ori în ultimele 20 de secunde de zbor. Dar această comandă nu pare să fi provocat vreo reacţie piloţilor decât în ultimele secunde, potrivit textului publicat integral, în rusă şi poloneză, pe site-ul Ministerului polonez de Interne www.mswia.gov.pl.

Conversaţia integrală din carlingă din ultimele 40 de minute de zbor a fost citită şi la postul de televiziune TVN24.

Cu 16 minute înainte de impactul cu solul, controlorii aerieni de la Smolensk au transmis: "condiţiile nu permit aterizarea".

"Mulţumesc, dacă este posibil vom încerca să aterizăm dar dacă vremea este proastă ne vom retrage pentru un al doilea tur", a răspuns pilotul Arkadiusz Protasiuk.

"Pentru moment, în condiţiile actuale nu vom reuşi să aterizăm", a declarat el totuşi un minut mai târziu.

Zece minute mai târziu poate fi auzit directorul de protocol diplomatic Mariusz Kazana, prezent în carlingă, care spune: "preşedintele nu a decis încă ce vom face".

Potrivit transcrierii, comandantul forţelor aeriene, generalul Andrzej Blasik, se afla în carlingă cu două minute înainte de accident, dar nimic nu sugerează că ar fi exercitat o presiune directă asupra piloţilor.

Ultimele 20 de secunde sunt punctate de comenzi automate "Pull up" şi "Terrain ahead" (care avertizau în legătură cu proximitatea solului) şi de indicaţiile navigatorului aeronavei cu privire la altitudine: 100, 90, 80, 70 şi până la 20 de metri.

La 50 de metri de sol, turnul de control lansează comanda "orizont 101", care ordonă anularea aterizării.

Ultimele secunde sunt marcate de zgomotul avionului care loveşte un copac, o ultimă comandă a turnului ordonând avionului să se ridice, şi câteva înjurături în poloneză, care se transformă în ţipete de disperare.

Luni, Moscova a înmânat Poloniei copiile digitale ale înregistrărilor cutiilor negre ale avionului.

Publicarea transcrierii conversaţiilor din carlingă a fost aprobată marţi de Consiliul de Securitate Naţională care reuneşte responsabilii cu cel mai înalt grad din instituţiile statului şi din partidele mari reprezentate în Parlament.

Totuşi, Jaroslaw Kaczynski, fratele geamăn al preşedintelui polonez decedat în accident a refuzat să participe la reuniunea extraordinară a acestui Consiliu. El şi-a exprimat dorinţa ca Moscova să predea Poloniei cutiile negre oficiale ale aeronavei.

Avionul Tupolev 154 care îl transporta pe preşedintele Kaczynski şi pe soţia sa, precum şi pe alţi oficiali politici şi militari de rang înalt, s-a prăbuşit la 10 aprilie în apropiere de Smolensk, în Rusia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici