Polonia şi SUA vor semna joi un acord privind scutul american antirachetă

Polonia şi Statele Unite vor semna un acord joi privind instalarea unor elemente ale scutului american antirachetă pe teritoriul polonez, au declarat surse guvernamentale.

19 afișări
Imaginea articolului Polonia şi SUA vor semna joi un acord privind scutul american antirachetă

Polonia şi SUA vor semna joi un acord privind scutul american antirachetă

Potrivit surselor, negociatorii americani au acceptat cererile Poloniei de sporire a cooperării militare pentru ca Varşovia să accepte instalarea acestor elemente.

"Acest acord va include o declaraţie privind o cooperare militară americană în caz de ameninţare la adresa Poloniei din partea unor state terţe", a declarat o sursă, la sfârşitul a două zile de negocieri la Varşovia.

Acordul intervine după aproape doi ani de negocieri intense, fiind decis pe fondul tensiunilor dintre Statele Unite şi Rusia, legate de criza din Georgia.

Acordul va trebui să fie aprobat de Parlamentul polonez, au afirmat sursele.

Rusia s-a opus cu vehemenţă planurilor americane de instalare a zece receptoare de rachetă în Polonia şi a unui radar în Cehia. Moscova a ameninţat că va lua măsuri împotriva Poloniei şi Cehiei, foştii săi sateliţi din Europa Centrală, în prezent membri UE şi NATO.

În faţa opoziţiei Rusiei, premierul polonez Donald Tusk afirmase că Polonia nu poate fi de acord cu acest scut dacă Statele Unite nu acceptă o sporire a capacităţilor poloneze de apărare aeriană şi cooperarea militară bilaterală.

Sursele poloneze au declarat că oferta îmbunătăţită a Statelor Unite prevede staţionarea rachetelor Patriot şi prezenţa permanentă a personalului militar american în Polonia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici