Video POLUARE accidentală, în SUA: Agenţia americană de mediu a deversat într-un râu deşeuri toxice de la o fostă mină de aur - VIDEO

Angajaţi ai Agenţiei americane pentru protecţia mediului (EPA) au deversat în mod accidental peste 11 milioane de litri de deşuri lichide toxice de la o fostă mină de aur, într-un râu din Colorado (vest), care au colorat apa în portocaliu, relatează AFP în pagina electronică.

1520 afișări

Incidentul a avut loc miercuri, pe 5 august, când angajaţi EPA care încercau să dreneze şi să trateze apa de la mina abandonată Gold King, lângă Silverton, au provocat accidentul şi au aruncat amestecul toxic - care conţine metale grele, inclusiv plumb, şi arsenic - într-un afluent al râului Animas, la rândul său afluent al râului San Huan, care se varsă în fluviul Colorado.

EPA şi-a triplat prima estimare a volumului de lichid poluant pe care l-a deversat, de la un milion de galoane (aproximativ 3,8 milioane de litri), cât a anunţat iniţial, la aproximativ trei milioane de galoane.

Poluarea a devenit foarte vizibilă după ce apele râului au devenit portocalii până în statul Utah, potrivit ediţiei de marţi a cotidianlui american USA Today.

Autorităţile le-au oferit riveranilor kituri de testare a calităţii apei din puţuri. Circulaţia cu orice ambarcaţiune pe Animas a fost interzisă, ca măsură de precauţie, iar în oraşul Durango, cu aproximativ 17.500 de locuitori, şi în statele Colorado şi New Mexico s-au declarat situaţii de urgenţă, în vederea deblocării unor fonduri şi mijloace pentru intervenţii.

Pe de altă parte, oficiali tribali navajo au declarat o situaţie de urgenţă, în contextul în care apa contaminată înainta rapid către Lacul Powell, una dintre principalele surse de apă din Sud-Vestul american, relatează Associated Press.

Oficiali din New Mexico şi Utah au avertizat că poluarea urma să treacă de teritoriul triburilor navajo şi să se îndrepte către Montezuma Creek, lângă oraşul Bluff, o destinaţie turistică.

Autorităţile din Colorado au anunţat luni că nu existau raportări iniţiale despre un impact asupra faunei statului, la cinci zile de la accident. Peştii sunt sensibili la schimbările în calitatea apei.

De asemenea, ferme de pe văile râurilor Animas şi San Juan, în New Mexico, au rămas fără apă pentru irigat culturile.

Guvernatorul statului Colorado John Hickenlooper a declarat luni zona calamitată, deblocând 500.000 de dolari pentru a oferi asistenţă unor afaceri şi oraşe afectate de deversare, iar guvernatoarea statului New Mexico Susana Martinez a declarat situaţie de urgenţă din acelaşi motiv.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici