Poporul ucrainean a primit Premiul Saharov din partea Parlamentului European

Anul trecut, premiul a revenit liderului opoziţiei ruse Alexei Navalny pentru lupta sa împotriva corupţiei şi a abuzurilor comise de regimul putinist de la Kremlin.

430 afișări
Imaginea articolului Poporul ucrainean a primit Premiul Saharov din partea Parlamentului European

Acordat pentru prima dată în 1988 lui Nelson Mandela şi Anatoli Marchenko, Premiul Saharov pentru Libertatea de Gândire este cel mai mare tribut adus de Uniunea Europeană unor persoane care activează  în domeniul drepturilor omului. Oferă recunoaştere indivizilor, grupurilor şi organizaţiilor care au adus o contribuţie remarcabilă la protejarea libertăţii de gândire.  

Pe lângă asta, câştigătorii premiului primesc 50.000 euro în cadrul unei şedinţe plenare oficiale la Strasbourg, la sfârşitul fiecărui an.

Nominalizările pot fi făcute de către grupuri politice sau de către grupuri care să fie alcătuite din cel puţin 40 de europarlamentari. . Acestea sunt:

  • Poporul ucrainean reprezentat de preşedintele Volodimir Zelenskii (nominalizat de Partidul Popular European)
  • Poporul Ucrainei (nominalizat de Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor şi Reînnoim Europa)
  • Sônia Guajajara (nominalizată de Verzii – Alianţa Liberă Europeană)
  • Preşedintele Zelensky (nominal de Conservatorii şi Reformiştii Europeni)
  • Comisia Adevărului din Columbia (nominalizată de Stânga Unită Europeană/Stânga Verde Nordică)
  • Shireen Abu Akleh (nominalizată de Grace O'Sullivan şi alţi 42 de europarlamentari)
  • Julian Assange (nominalizat de Sabrina Pignedoli şi alţi 40 de europarlamentari)

 

EURACTIV transmite că poporul ucrainean a câştigat premiul Saharov al Parlamentului UE.

În anunţul său, preşedintele Parlamentului UE, Roberta Metsola, a lăudat eforturile poporului ucrainean în lupta împotriva Rusiei, declarând că „îşi riscă viaţa pentru Europa. Ştiu că ei nu vor renunţa niciodată, şi nici noi”, a spus ea miercuri, pe 19 octombrie.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici