Poporul Zulu are un nou rege. Misuzulu este stră-stră-stră-stră-strănepotul lui Mpande, fratele vitreg al lui Shaka Zulu

Poporul Zulu este şi azi cel mai mare grup etnic din Africa de Sud, cu aproximativ 10-12 milioane de oameni ce locuiesc în provincia KwaZulu-Natal. Zuluşii continuă să-şi păstreze tradiţiile, de la monarhia simbolică, la dansurile rituale şi meşteşugul mărgelelor.

2791 afișări
Imaginea articolului Poporul Zulu are un nou rege. Misuzulu este stră-stră-stră-stră-strănepotul lui Mpande, fratele vitreg al lui Shaka Zulu

Sursa Foto - Wikipedia Commons

Născut în zona rurală KwaZulu-Natal, Misuzulu s-a mutat în Eswatini când avea 5 ani. S-a întors în Africa de Sud la vârsta de 11 ani şi a terminat liceul la o instituţie privată de elită.

Familia lui l-a forţat apoi să urmeze studiile la o universitate în Statele Unite, a spus el, ca parte a unui program de burse al familiei regale swazi, care trimite membrii familiei şi câţiva swazi obişnuiţi să studieze în străinătate

New York Times mai scrie că după ce a studiat la şcoli din Evansville şi Vincennes, a ajuns în cele din urmă la Jacksonville,  unde a absolvit cu o diplomă în comerţ internaţional de la Colegiul Jones, o şcoală mică privată care s-a închis în 2017 .

Misuzulu a spus că a rămas în Statele Unite câţiva ani pentru a se oferi să muncească voluntar la o biserică baptistă din Jacksonville care a organizat activităţi de caritate în Africa.

S-a întors în Africa de Sud după ce a fost plecat 10 ani  la îndemnul tatălui său.

Întors în Africa de Sud, a trăit o viaţă  ca om de afaceri anonim, negociind contracte pentru o companie care produce ţevi până când tatăl său a murit pe 12 martie 2021.

În decurs de o săptămână, numele lui Misuzulu a început să apară public ca succesor. Testamentul tatălui său a cerut mamei sale, regina Mantfombi, să fie regenta  al naţiunii Zulu. Regele Zwelithini dorea ca unul dintre fiii lui să-l succedă la tron. O parte din membrii familiei a contestat testamentul în instanţă, argumentând că semnătura regelui a fost falsificată.

Printre cei mai proeminenţi susţinători ai lui Misuzulu a fost prinţul Mangosuthu Buthelezi, prim-ministrul naţiunii Zulu din 1954. Prinţul Buthelezi, în vârstă de 93 de ani, a deţinut, probabil, mai multă putere decât oricare alt zulu, inclusiv regele, de-a lungul anilor, după ce a fondat Partidul Libertăţii Inkatha , un partid politic naţionalist zulu.

Istoric vorbind, Misuzulu este stră-stră-stră-stră-strănepotul regelui Mpande, fratele vitreg al lui Shaka Zulu. El a fost primul rege Zulu şi a domnit între anii 1816 şi 1828.

El s-a evidenţiat cu reforma sistemului militar şi în câţiva ani a contracarat atacurile triburilor rivale. A fost asasinat ulterior de fraţii săi vitregi, Dingane şi Mhlangana.

Dingane s-a încoronat ca noul rege Zulu, dar a fost răsturnat de la putere de către un alt frate vitreg al lui Shaka, Mpande. 

În 1879, poporul zulu a rezistat cu vitejie în faţa britanicilor, purtând o victorie la Isandlwana. Britanicii au câştigat în cele din urmă războiul şi au pus capăt dominaţiei Zulu în 1897. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici