Posibile cauze ale prăbuşirii avionului AirAsia: eroare umană sau avarie a aparatului

Ancheta în cazul accidentului avionului AirAsia care s-a prăbuşit în Marea Java la sfârşitul lui 2014, cu 162 de persoane la bord, se concentrează pe eventualitatea unei erori umane sau a unei avarii a aparatului, după ce a exclus varianta terorismului, a declarat marţi un oficial.

595 afișări
Imaginea articolului Posibile cauze ale prăbuşirii avionului AirAsia: eroare umană sau avarie a aparatului

Posibile cauze ale prăbuşirii avionului AirAsia: eroare umană sau avarie a aparatului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Airbusul A320-200 a decolat la 28 decembrie din oraşul indonezia Surabaya cu destinaţia Singapore şi a întâlnit nori de furtună, înainte de a dispărea de pe ecranele radarelor. Aparatul s-a prăbuşit la scurt timp în Marea Java, fără a exista supravieţuitori.

Scafandrii au recuperat de atunci 53 de cadavre şi cele două cutii negre, una care înregistrează discuţiile dintre piloţi şi controlorii de trafic aerian (înregistrator fonic) şi cealaltă care conţine parametrii de zbor (viteză, altitudine, regimul motoarelor etc.).

Anchetatorii Comitetului naţional pentru securitatea transporturilor au ascultat înregistratorul fonic, dar au refuzat să ofere detalii despre conversaţii, precizând doar că nu există nici un indiciu privind un eventual act terorist.

"Nu am auzit nici o altă persoană (în afară de piloţi-n.r.), nici o explozie", a declarat anchetatorul Nurcahyo Utomo, subliniind că autorităţile nu au avansat niciodată ipoteza unui atentat pentru a explica această dramă.

Anchetatorii se concentrează acum pe "eventualitatea unei avarii a avionului şi factorul uman", a adăugat el.

Un alt anchetator, Ertata Lananggalih, a menţionat că nici un detaliu conţinut de cutiile negre nu va fi divulgat înainte de publicarea unui raport preliminar privind cauzele accidentului, aşteptat săptămâna viitoare.

Agenţia meteorologică naţională a precizat într-un raport publicat la începutul lunii că factorul care a declanşat accidentul au fost condiţiile meteorologice.

Printre cele 162 de persoane aflate la bordul avionului se aflau 155 de indonezieni, copilotul francez Remi Plesel, un britanic, trei sud-coreeni, un malaysian şi un cetăţean din Singapore.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici