Postul de comisar european pentru Agricultură, disputat de România şi Austria

Funcţia de comisar al Agriculturii, deţinută de daneza Mariann Fischer, este disputată de fostul vicecancelar austriac şi ministru al Finanţelor, Wilhelm Molterer, şi fostul ministru român al Agriculturii, Dacian Cioloş, relatează Deutsche Welle.

24 afișări
Imaginea articolului Postul de comisar european pentru Agricultură, disputat de România şi Austria

Fostul ministru român al Agriculturii, Dacian Cioloş (Imagine: Mediafax Foto/Andrei Pungovschi)

Şefii de stat şi de guvern din Uniunea Europeană intenţionează, până în prezent, să acorde această funcţie uneia dintre ţările nou intrate în blocul european.

Lansată relativ timpuriu, înaintea anunţului privind retragerea actualului comisar, Boels, candidatura lui Dacian Cioloş a stârnit "rumoare" în rândul diplomaţilor.

Problema nu ar fi persoana lui Cioloş, recunoscut şi acceptat la Bruxelles ca un tehnocrat foarte bine pregătit profesional.

Surse de la Bruxelles ar fi lăsat să transpară în exterior temerile şi, pe alocuri, reticenţele exprimate de influenţi politicieni europeni cu privire la "abandonarea" unui Comisariat european cu resurse financiare foarte ample în administrarea României sau Bulgariei.

Acastă opinie nu este unanimă, iar Franţa, una dintre ţările influente în cadrul Uniunii, pledează pentru candidatul României.

Până în prezent, pe lista neoficială a candidaturilor figurează doar Cioloş şi Molterer.

Acesta a crescut la fermă, iar înainte de a fi cancelar şi ministru al Finanţelor a deţinut preşedinţia Federaţiei Agricultorilor austrieci şi a condus Ministerul Agriculturii.

Punctul slab al lui Molterer constă în existenţa unei dispute în cadrul coaliţiei guvernamentale austriece asupra candidatului.

Pe de altă parte, negociatorii europeni ar intenţiona să acorde Vienei Comisariatul pentru pescuit.

De asemenea, preşedintele reales al Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, a sugerat că ar dori să se obţină din partea Austriei nu un candidat, ci o candidată, lucru ce poate fi interpretat ca o susţinere faţă de actualul comisar pentru Relaţii Externe, Benita Ferrero-Waldner, care candidează, de asemenea, cu puţine şanse de succes, la conducerea UNICEF.

Deutsche Welle conchide în final că singurul "adversar solid pe care îl are Cioloş este imaginea României".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici