Conflictul din Strâmtoarea Kerci. Germania cere Rusiei să îi elibereze pe marinarii ucraineni. „Trebuie să respecte legile internaţionale”

Ministrul german de Externe, Heiko Maas, a cerut marţi Moscovei să respecte legile internaţionale şi suveranitatea teritorială a ţărilor vecine, în urma confiscării de către Rusia a celor trei nave ucrainene, relatează Reuters.

4025 afișări
Imaginea articolului Conflictul din Strâmtoarea Kerci. Germania cere Rusiei să îi elibereze pe marinarii ucraineni. „Trebuie să respecte legile internaţionale”

Conflictul din Strâmtoarea Kerci. Germania cere Rusiei să îi elibereze pe marinarii ucraineni. „Trebuie să respecte legile internaţionale”

Ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, a cerut marţi Rusiei să elibereze marinarii ucraineni capturaţi duminică şi a declarat că ambele părţi ar trebui să demonstreze că încearcă să liniştească situaţia, relatează Reuters.

Rusia a capturat trei nave ucrainene şi echipajul acestora, determinându-l pe preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, să afirme că există o ameninţare "extrem de gravă" a unei invazii ruseşti.

Von der Leyen a declarat în cadrul Conferinţei de Securitate de la Berlin că circumstanţele producerii incidentului nu au fost încă pe deplin înţelese, dar este esenţial să se evite situaţia care poate să scapă de sub control.

"Este vorba despre chestiunea respectului pentru integritatea teritorială şi despre voinţa de a nu lăsa disputele să escaladeze", a spus ea.

"Kremlinul a încălcat aceste reguli şi principii în ultimii ani. În această situaţie actuală, ambele părţi, atât Rusia cât şi Ucraina, trebuie să demonstreze că în mod activ contribuie la reducerea tensiunilor", a adăugat von der Leyen.

Ea a spus că navele confiscate şi marinarii trebuie eliberaţi. "Ucraina trebuie să furnizeze dovezi cu privire la evenimentele exacte. Rusia trebuie să asigure libera trecere pe căile navigabile şi nu ar trebui să acţioneze în mod disproporţionat", a adăugat ea.

Cancelarul german Angela Merkel a vorbit luni cu preşedintele rus Vladimir Putin şi a subliniat necesitatea detensionării situaţiei şi a dialogului, a declarat marţi purtătorul său de cuvânt.

"Scopul trebuie să fie acela ca Rusia se respecte din nou normele internaţionale şi să nu încalce suveranitatea teritorială a vecinilor săi", a declarat şi ministrul german de Externe, Heiko Maas, într-un discurs susţinut la Berlin.

Pentru a realiza acest lucru, Germania şi aliaţii săi europeni au nevoie de principii clare şi de un "adevărat dialog" privind securitatea comună în Europa, a adăugat Maas.

Parlamentul ucrainean a aprobat luni seară, cu 276 de voturi, impunerea unei legi marţiale de 30 de zile, începând cu 28 noiembrie până pe 27 decembrie, în 10 regiuni învecinate cu Rusia şi cu regiunea transnistreană din Republica Moldova ocupată de Rusia.

Aceste regiuni sunt Odesa, Mykolayiv, Kherson, Zaporizhzhya, Luhansk, Donetsk, Sumy, Kharkiv, Chernihiv şi Vinnitsya.

Garda de Coasta a Serviciului Federal de Securitate al Rusiei a atacat şi a confiscat trei bărci navale din Ucraina pe 25 noiembrie, după ce navele ucrainene au încercat să ajungă din Marea Neagră în Marea Azov, prin strâmtoarea Kerci, controlată de ruşi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici