Praga susţine că preşedinţia UE nu va fi afectată de criza politică cehă

Preşedinţia cehă a Uniunii Europene a dat asigurări, marţi seara, că va continua să funcţioneze normal în perioada următoare, în pofida căderii Guvernului premierului Mirek Topolanek, în urma unui vot de neîncredere al deputaţilor.

17 afișări
Imaginea articolului Praga susţine că preşedinţia UE nu va fi afectată de criza politică cehă

Mirek Topolanek, premierul demisionar al Cehiei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"La ora actuală, situaţia nu are impact asupra preşedinţiei Consiliului European, asigurată de preşedintele celui mai important partid din Parlamentul" ceh, respectiv Mirek Topolanek, care conduce partidul liberal ODS, a declarat aceasta într-un comunicat.

Anterior, şeful Guvernului recunoscuse că votul de neîncredere acordat Cabinetului său ar putea să-i submineze poziţia în cadrul UE.

Topolanek asigură preşedinţia semestrială a UE până în iulie, când aceasta va fi preluată de Suedia.

În comunicatul său, preşedinţia cehă a Uniunii Europene a confirmat intenţia lui Topolanek de a demisiona.

"Vom respecta ordinea constituţională", a declarat acesta, citat într-un comunicat. Constituţia îl obligă pe premier să îşi prezinte demisia preşedintelui, în acest caz Vaclav Klaus, ce va desemna apoi un nou premier care să formeze o nouă echipă guvernamentală.

În acest timp, Guvernul demisionar poate continua să administreze ţara şi să se ocupe de preşedinţia UE. Opoziţia social-democrată cehă a evocat posibilitatea ca actualul Cabinet să îşi continue activitatea până la încheierea preşedinţiei UE.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici