Pregătire pentru o invazie sau farsă? Rusia a evacuat o parte din personalul ambasadei de la Kiev

Rusia a evacuat în ultimele zile o parte din personalul ambasadei din Ucraina, un posibil indiciu despre următoarea mişcare a lui Putin, scrie New York Times.

4139 afișări
Imaginea articolului Pregătire pentru o invazie sau farsă? Rusia a evacuat o parte din personalul ambasadei de la Kiev

Sursa foto - Dmitry Karpezo , Wikipedia Commons

Evacuarea lentă ar putea fi parţial o acţiune de propagandă, parţial pregătirea pentru un conflict sau parţial o farsă, spun oficialii ucraineni şi americani. Ar putea fi toate trei, comentează publicaţia.

La 5 ianuarie, 18 persoane - majoritatea copii şi soţii ale diplomaţilor ruşi - s-au urcat în autobuze şi au pornit spre Moscova, într-un drum de 15 ore spre casă, potrivit unui înalt oficial ucrainean din domeniul securităţii.

Alte aproximativ 30 de persoane au urmat în următoarele câteva zile, de la Kiev şi de la un consulat din Liov, în vestul Ucrainei. Diplomaţilor de la alte două consulate ruseşti li s-a spus să se pregătească să părăsească Ucraina, a declarat oficialul de securitate, vorbind sub protecţia anonimatului.

Modul de interpretare a evacuării a devenit parte din misterul aflării următoarei acţiuni a preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin.

Plecările au devenit parte dintr-un puzzle a ceea ce se va întâmpla în continuare, o componentă mai ameninţătoare, pe lângă atacurile cibernetice asupra ministerelor ucrainene de săptămâna trecută şi rapoartele Microsoft şi ale guvernului american potrivit cărora programe malware mult mai distructive au fost plasate în reţelele ucrainene, dar nu au fost activate.

Convoaie uriaşe de trenuri încărcate cu tancuri, rachete şi trupe continuă să înainteze spre vest prin Rusia, aparent îndreptându-se spre graniţa ucraineană. Aleksandr G. Lukaşenko, liderul Belarusului, a anunţat luni că forţele şi echipamentele ruseşti au început să sosească în ţara sa pentru un exerciţiu militar comun care va avea loc în două locuri: la graniţa vestică a Belarusului, în apropierea Poloniei şi Lituaniei, două ţări NATO, şi de-a lungul graniţei ucrainene, care ar putea fi o altă cale pentru invazie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici