„Pregătiți pentru toate scenariile”: UE caută soluții după impunerea tarifelor americane

Publicat: 14 07. 2025, 11:45

Miniștrii comerțului din Uniunea Europeană s-au reunit luni la Bruxelles pentru a discuta strategia blocului comunitar în urma deciziei administrației americane de a impune tarife de 30% asupra importurilor din UE, începând cu 1 august. Donald Trump a trimis scrisorile oficiale privind noile tarife către liderii europeni sâmbătă, prin intermediul platformei sale de socializare, marcând oficial sfârșitul perioadei de grație de trei luni.

Blocul comunitar, principalul partener comercial al Statelor Unite și cea mai mare piață unificată din lume, a avertizat că noile tarife vor afecta guvernele, companiile și consumatorii de pe ambele maluri ale Atlanticului. Printre produsele vizate se numără brânzeturile franțuzești, bunurile din piele italiene, electronicele germane și produsele farmaceutice spaniole, care ar putea deveni mai scumpe în SUA, astfel. Tarifele se aplică și Mexicului.

„Nu ar trebui să impunem contramăsuri în această etapă, dar trebuie să fim pregătiți să folosim toate instrumentele din cutia cu unelte. Ne dorim un acord, dar dacă vrei pace, trebuie să te pregătești de război”, a declarat ministrul danez de externe, Lars Løkke Rasmussen, citat de AP News.

„Avem timp până la 1 august să găsim o soluție”

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a precizat că scrisoarea trimisă de Casa Albă oferă timp până la 1 august pentru negocieri: „Avem timp până la 1 august să găsim o soluție.”

Maroš Šefčovič, vicepreședintele Comisiei Europene și negociator-șef al UE în relația cu SUA, a confirmat că dialogul va continua: „Sunt absolut 100% sigur că o soluție negociată este mai bună decât tensiunile care ar putea să apară după 1 august. Nu-mi pot imagina retragerea fără un efort autentic. Totuși, incertitudinea cauzată de tarifele nejustificate nu poate persista la nesfârșit și trebuie să fim pregătiți pentru toate scenariile, inclusiv măsuri de retorsiune proporționale, dacă va fi necesar.”

Bruxellesul caută piețe alternative

În paralel, Uniunea Europeană și-a intensificat demersurile pentru extinderea relațiilor comerciale cu alte regiuni, potrivit vicepreceședintelui Executivului european: „Ne dublăm eforturile pentru a deschide noi piețe”, care a menționat semnarea unui nou parteneriat economic cu Indonezia.

În weekend, premierul Indoneziei a fost prezent la Bruxelles pentru semnarea acestei înțelegeri.

„Parteneri ca noi trebuie să se apropie și mai mult atunci când incertitudinea economică se întâlnește cu volatilitatea geopolitică”, a afirmat Ursula von der Leyen cu această ocazie.

Pe parcursul lunii iulie, liderii Uniunii Europene vor efectua o vizită la Beijing pentru un summit economic, încercând extinderea parteneriatelor comerciale. În paralel, Bruxellesul își consolidează relațiile cu mai multe țări din regiunea Asia-Pacific, inclusiv Japonia, Coreea de Sud, Vietnam, Singapore și Filipine, fiind în desfășurare negocieri avansate pentru parteneriate economice de amploare cu Mexicul și cu Mercosur, blocul comercial al țărilor sud-americane.

Reprezentanții UE au transmis în mod constant că au pregătite măsuri de retorsiune în cazul în care negocierile cu SUA nu vor duce la un acord. Oficialii europeni au declarat vineri că se așteptau la semnarea unei înțelegeri „în zilele următoare” și nu anticipau o escaladare sub forma noilor scrisori trimise sâmbătă de administrația americană.