Premieră | Reprezentantul Permanent al României la ONU a fost ales preşedinte al Grupului Ambasadorilor Francofoni

Reprezentantul Permanent al României la ONU, ambasadorul Ion Jinga, a fost ales vineri preşedinte al Grupului Ambasadorilor Francofoni la ONU, o premieră pentru România, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

745 afișări
Imaginea articolului Premieră | Reprezentantul Permanent al României la ONU a fost ales preşedinte al Grupului Ambasadorilor Francofoni

Reprezentantul Permanent al României la ONU a fost ales preşedinte al Grupului Ambasadorilor Francofoni, o premieră pentru ţara noastră

Evenimentul a avut loc la sediul Misiunii Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (OIF) din New York. Felicitându-l pe Reprezentantul Permanent al României, fostul preşedinte al Grupului, Reprezentantul Permanent al Madagascar, ambasadorul Zina Andrianarivelo, a arătat că "această alegere arată încrederea şi respectul de care ambasadorul Ion Jinga se bucură în rândul colegilor săi francofoni".

Mulţumind pentru încrederea pe care i-au acordat-o ambasadorii celorlalte state francofone, Ion Jinga a evocat ataşamentul de lungă durată al României la spaţiul cultural şi de valori al Francofoniei. Dimensiunea francofonă a României a fost construită de-a lungul a aproape 250 de ani - limba franceză fiind introdusă ca disciplină de studiu obligatorie la Şcoala Superioară din Bucuresti în anul 1776, iar începând cu 1830 studiul limbii franceze s-a extins în şcolile din Bucureşti şi Iaşi.

"A te exprima în limba franceză în spaţiul românesc a însemnat mai mult decât simpla stăpânire a unui instrument lingvistic. A fost şi rămâne expresia adeziunii la valori, idei şi idealuri specifice naţiunilor moderne europene. Intelectualii şi elita politică românească au ales limba franceză în secolul XIX ca modalitate de manifestare a libertăţii, modernităţii şi apartenenţei spaţiului românesc la Europa naţiunilor libere. În prima jumătate a secolului XX, Bucureştiul era numit « Micul Paris », iar o serie de genii româneşti ce aparţin astăzi culturii universale, precum Constantin Brâncuşi, Eugen Ionescu, Mircea Eliade, George Enescu sau Emil Cioran, fac parte din patrimoniul francofon comun", a spus ambasadorul român la ONU.

Organizaţia Internaţională a Francofoniei numără 57 de state membre cu drepturi depline, 3 state asociate şi 20 de ţări cu statut de observator. România a obţinut statutul de membru cu drepturi depline al OIF în anul 1993.

În 2006, Bucureştiul a găzduit cel de-al XI-lea Sommet al Francofoniei, dedicat "tehnologiilor informatice în educaţie", eveniment care a reunit 36 de şefi de state şi de guverne, 25 de miniştri ai Afacerilor Externe şi 11 miniştri ai Culturii, fiind pentru prima oară când o ţară din Europa Centrală şi de Est găzduia o reuniune la vârf a Francofoniei.

În 2007, Secretarul General al OIF a desemnat România un "stat-far" al Francofoniei în Europa Centrală şi de Est, pentru rolul său în promovarea limbii franceze şi a valorilor francofone în regiune. În România există peste 10.000 profesori de limba franceză, care este studiată de circa 1,5 milioane elevi români.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici