Premierul Bavariei promite să încerce să convingă Austria că locul României e în Schengen

Prim-ministrul Landului Bavaria, Markus Söder, a venit la Bucureşti şi a promis că va încerca să convingă Austria că locul României este în Spaţiul Schengen: „Nu suntem membri de clasa întâi şi clasa a doua, suntem toţi împreună”, spune Söder.

6097 afișări
Imaginea articolului Premierul Bavariei promite să încerce să convingă Austria că locul României e în Schengen

Prim-ministrul Landului Bavaria, Markus Söder, şi-a exprimat aprecierea pentru sprijinul acordat de România refugiaţilor din Ucraina şi a spus că cel mai mare număr de străini care lucrează şi trăiesc în Bavaria sunt români.

„Peste 100.000 de persoane (refugiate sprijinite - n.r.) – este o mare realizare. Şi Bavaria a preluat mulţi refugiaţi, mai mulţi decât Franţa. Suntem, practic, legaţi şi de acest sprijin acordat Ucrainei şi dorim să rămânem aşa. Apoi, este familia comună în care ne aflăm. Mulţi cetăţeni români care trăiesc şi lucrează în Bavaria începând cu şvabii şi saşii din Transilvania şi din Banat, dar comunitatea de români este cea mai mare comunitate de străini din Bavaria, dar suntem mândri de ei, lucrează foarte bine şi doresc să vă salut din noua lor patrie, în vechea lor patrie. În al treilea rând, nu este doar o vizită în vecinătate, ci este şi scopul de a continua dezvoltarea în Europa. Este important ca în Europa să tratăm toţi partenerii în mod egal. Ne considerăm, Germania, ca ţară punte pentru Europa de sud-Est, poate şi pentru că suntem mai aproape şi înţelegem mentalitatea, dar mă bcuur foarte mult că comisia guvernamentală mixtă poate reintra în drepturi însă au avut loc deja primele întâlniri între miniştrii de resort, cercetare şi economie. Dorim că contribuim şi să ajutăm şi la pregătirea în sistem dual, pregătirea de personal de specialitate, practic acesta ar fi aspectul ştiinţific. Există o cooperare ştiinţifică între Bavaria şi Transilvania, dar avem colaborări şi cu parteneri din Bucureşti, colaborări şi în IT, inteligenţa artificială este foarte importantă. Bavaria investeşte mai mult decât toate celelalte landuri federale în inteligenţa artificială. În viitor va exista şi o colaborare strânsă şi în domeniul social”, a spus Markus Söder.

Acesta a precizat că în ultimii ani România a avut progrese foarte mari şi situaţia s-a îmbunătăţit considerabil.

El a vorbit şi despre colaborarea în domeniul judiciar şi poliţienesc dintre Bavaria şi România. Potrivit lui Markus Söder, între instituţii poliţieneşti şi din domeniul juridic există deja o bună cooperare, dar trebuie dezvoltată.

Apoi, Markus Söder a vorbit despre România în Spaţiul Schengen şi a promis ajutor pentru a convinge Austria că locul ţării noastre este în Schengen.

„Noi susţinem România pe drumul său către aderarea la Spaţiul Schengen. Este important ca noi în Europa să înţelegem că cu precădere aici, având în vedere situaţia cu Ucraina şi cu Rusia, provocările sunt la cu totul alt nivel şi nu trebuie să ne simţim profesori, ci să ne sprijinim reciproc şi să ne apreciem. Am văzut eforturile şi progresele care s-au făcut şi pentru Europa ar fi bine. Nu suntem membri de clasa întâi şi clasa a doua, suntem toţi împreună şi trebuie să ne sprijinim şi vom avea succes doar dacă ne sprijinim şi nu altfel. Desigur că apreciem austrieceii, nu ne înţelegem întotdeauna, dar avem o relaţie foarte bună, sigur, ca în orice familie avem păreri diferite, însă o să încercăm să îl convingem să se gândească măcar încă o dată asupra celor care îi reţin să fie de acord cu aderarea”, a mai spus prim-ministrul Landului Bavaria.

Markus Söder a fost primit la Palatul Victoria de premierul Nicolae Ciucă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici