Premierul Canadei vrea să folosească o lege rar utilizată care să-i confere putere pentru a face faţă protestelor

Premierul canadian Justin Trudeau va invoca măsuri speciale rar folosite ce îi permit să facă faţă protestelor care au închis unele puncte de trecere a frontierei şi au paralizat centrul oraşului Ottawa, a anunţat luni Canadian Broadcasting Corp.

3117 afișări
Imaginea articolului Premierul Canadei vrea să folosească o lege rar utilizată care să-i confere putere pentru a face faţă protestelor

CBC a precizat că Trudeau le-a spus parlamentarilor din Partidul Liberal, aflat la guvernare, că va utiliza Legea privind situaţiile de urgenţă din 1988, care permite guvernului federal să treacă peste provincii şi să autorizeze măsuri speciale temporare pentru a asigura securitatea în timpul situaţiilor de urgenţă naţională, scrie Reuters.

Aceasta a fost folosită o singură dată pe timp de pace - de către tatăl lui Trudeau, fostul prim-ministru Pierre Trudeau, care a invocat o versiune anterioară a legii în 1970, după ce separatiştii din Quebec au răpit un ministru al cabinetului provincial şi un diplomat britanic.

Legea permite, de asemenea, guvernului să trimită armata, dar Trudeau a spus că nu intenţionează să facă acest lucru. Cameron Ahmad, directorul de comunicare al lui Trudeau, a refuzat să comenteze acest raport.

Protestele "Freedom Convoy", iniţiate de camionagii canadieni care se opun unui mandat de vaccinare sau carantină pentru şoferii transfrontalieri, s-au transformat într-un punct de adunare pentru persoanele care se opun politicilor guvernului Trudeau, care acoperă totul, de la restricţii în caz de pandemie la taxa pe carbon.

Trudeau s-a arătat reticent în a invoca Legea privind situaţiile de urgenţă pentru a face faţă crizelor anterioare, având în vedere potenţialele repercusiuni politice ale amestecului Ottawa în jurisdicţia provincială. El ar urma să vorbească luni cu cei 10 premieri provinciali.

Premierul din Ontario, Doug Ford, un conservator care nu s-a bucurat întotdeauna de relaţii bune cu Trudeau, a declarat reporterilor că protestele nu pot fi tolerate. "Nu putem permite ca oamenii să creeze haos la graniţele noastre, întrerupând comerţul cu restul lumii", a spus el.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici