Premierul Danemarcei, Lars Rasmussen, denunţă condiţiile din penitenciarele unor ţări, după ce justiţia daneză a blocat extrădări în România

Premierul Danemarcei, Lars Lokke Rasmussen, a cerut, la Consiliul Europei, accelerarea procedurilor pentru extrădarea infractorilor străini şi un sistem pentru sancţionarea ţărilor care nu respectă standardele din penitenciare, în contextul blocării extrădării unor cetăţeni români.

1545 afișări
Imaginea articolului Premierul Danemarcei, Lars Rasmussen, denunţă condiţiile din penitenciarele unor ţări, după ce justiţia daneză a blocat extrădări în România

Rasmussen denunţă condiţiile penitenciarelor unor ţări, după ce au fost blocate extrădări în România

Curtea Supremă de Justiţie din Danemarca a decis în 2017 că patru cetăţeni români acuzaţi de autorităţile române de trafic de persoane nu pot fi extrădaţi deoarece condiţiile din penitenciarele din România le-ar încălca drepturile.

În acest context, Lars Lokke Rasmussen, premierul Danemarcei, a cerut miercuri, în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, accelerarea procedurilor pentru extrădarea infractorilor străini şi un sistem mai dur pentru sancţionarea ţărilor care nu respectă standardele în domeniul drepturilor omului.

"Pur şi simplu nu este corect ca state precum Danemarca să ajungă să găzduiască infractori străini din cauza condiţiilor proaste din penitenciarele ţărilor de origine", a afirmat Lars Lokke Rasmussen la Strasbourg, potrivit site-ului agenţiei Reuters.

"Avem nevoie de un sistem care să fie mai dur cu ţările care nu îşi îndeplinesc obligaţiile în domeniul drepturilor omului. În acelaşi timp, avem nevoie de un sistem care să nu exercite interferenţe prea mari asupra ţărilor care tratează cu seriozitate drepturile omului", a spus Rasmussen.

Lars Lokke Rasmussen a anunţat că Danemarca va organiza în aprilie o conferinţă ministerială sub egida Consiliului Europei pentru a "oferi un nou impuls reformelor în curs în cadrul sistemului drepturilor omului".

Printre propunerile de reforme se numără măsuri pentru facilitarea extrădării infractorilor, dar şansele aprobării unei astfel de moţiuni sunt reduse, în contextul în care unii delegaţi au argumentat că ar fi subminată legitimitatea Curţii Europene a Drepturilor Omului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici