Premierul Estoniei spune că ţările baltice ar fi şterse de pe hartă, conform planurilor NATO în caz de atac rusesc

  • Estonia ar fi ştearsă de pe hartă, iar centrul istoric al capitalei sale ar fi ras de pe faţa pământului, conform planurilor actuale ale NATO de a apăra ţara de orice atac rusesc, potrivit premierului său.
  • Kaja Kallas a declarat miercuri reporterilor că planurile actuale de apărare ale alianţei pentru cele trei state baltice constau în a permite ca acestea să fie invadate înainte de a le elibera după 180 de zile.
  • Remarcând că au trecut mai mult de 100 de zile de când Rusia a început invazia la scară largă a Ucrainei, premierul Estoniei a declarat: "Dacă se compară dimensiunile Ucrainei şi ale ţărilor baltice, ar însemna distrugerea completă a ţărilor şi a culturii noastre".
130787 afișări
Imaginea articolului Premierul Estoniei spune că ţările baltice ar fi şterse de pe hartă, conform planurilor NATO în caz de atac rusesc

Ea a adăugat: "Cei dintre voi care aţi fost la Tallinn şi cunoaşteţi oraşul nostru vechi şi secolele de istorie care se află aici şi secolele de cultură care se află aici - toate acestea ar fi şterse de pe hartă, inclusiv poporul nostru, naţiunea noastră".

Comentariile sale au fost făcute înainte de summitul NATO de marţea viitoare de la Madrid, în cadrul căruia alianţa va discuta planurile de apărare a flancului său estic în lumina invaziei Moscovei în Ucraina, inclusiv despre cum să apere mai bine ţările baltice, scrie Financial Times.

Estonia, Letonia şi Lituania fac presiuni pentru ca actuala strategie să fie înlocuită cu una în care NATO caută să apere fiecare centimetru de teritoriu din prima zi, mai ales după ce a văzut atrocităţile ruseşti în Ucraina.

Comentând ceea ce ea a numit planul NATO "de a o pierde şi de a o elibera după aceea", ea a spus că atrocităţile care ar fi fost comise de trupele ruseşti în oraşul ucrainean Bucea au avut loc la aproximativ 80 de zile după ce a început invazia. "Acum toată lumea vede că acest concept nu funcţionează cu adevărat", a spus Kallas.

Întrebat în legătură cu comentariile lui Kallas, un oficial NATO a declarat că alianţa "are planurile în vigoare pentru a descuraja ameninţările şi a apăra toţi aliaţii, dar nu intrăm niciodată în detalii operaţionale. Secretarul general a precizat că întărirea descurajării şi apărării este una dintre deciziile cheie la summitul NATO de săptămâna viitoare".

Oficialul a adăugat: "Vom face mai mult pentru a ne asigura că putem apăra fiecare centimetru de teritoriu aliat, în orice moment şi împotriva oricărei ameninţări. Vom adapta structura de forţe a NATO, cu mai multe forţe la un nivel ridicat de pregătire. Vom avea, de asemenea, mai multe formaţiuni de luptă NATO desfăşurate în avans, pentru a consolida grupurile de luptă din est."

Kallas cere ca o divizie de trupe, adică între 20.000 şi 25.000 de soldaţi NATO, să fie alocată fiecăreia dintre Estonia, Letonia şi Lituania.

Kallas a subliniat că Estonia este "cel mai mare susţinător" al aderării Finlandei şi Suediei la NATO, dar a declarat că este puţin probabil ca demersul Turciei de a bloca cererile de aderare ale acestor ţări să fie rezolvat până la summitul de săptămâna viitoare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici