Premierul Greciei denunţă "provocările" Turciei în estul Mediteranei, dar pledează pentru diplomaţie

  • Premierul Greciei denunţă tensiunile generate de activităţile Turciei în estul Mării Mediterane
  • Kyriakos Mitsotakis: "Grecia nu este o ţară care să îi ameninţe pe alţii sau să accepte să fie şantajată", dar rămâne vigilentă
  • Mitsotakis speră că Turcia va accepta negocieri pentru delimitarea zonelor maritime din Marea Egee şi din estul Mediteranei
213 afișări
Imaginea articolului Premierul Greciei denunţă "provocările" Turciei în estul Mediteranei, dar pledează pentru diplomaţie

Profimedia

Premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, a condamnat, miercuri după-amiază, "provocările" Turciei în estul Mării Mediterane, pledând pentru diplomaţie, dar avertizând că armata elenă poate riposta în caz de necesitate.

Reacţia Turciei la Acordul juridic dintre Grecia şi Egipt privind constituirea unei zone economice exclusive arată că Ankara "nu poate accepta principiile europene ale secolului 21 şi că rămâne blocată în logica utilizării forţei şi a ameninţărilor", a declarat Kyriakos Mitsotakis într-un discurs televizat despre escaladarea tensiunilor în estul Mediteranei.

"Grecia nu este o ţară care să îi ameninţe pe alţii sau să accepte să fie şantajată", dar rămâne vigilentă, mobilizează forţele armate şi recurge la diplomaţie pentru rezolvarea problemelor. Grecia nu va iniţia tensiuni, dar va răspunde oricăror provocări, a avertizat Kyriakos Mitsotakis, citat de agenţia de presă AMNA.

În conformitate cu politicile bazate pe principii, Grecia a negociat şi a semnat acorduri pentru delimitarea zonelor maritime cu Italia şi Egiptul, "acorduri care arată că acolo unde există bunăvoinţă şi un sentiment de încredere, disensiunile care durează de mult timp pot fi rezolvate în final", a explicat premierul Greciei, subliniind că acordurile de acest fel garantează progresul şi prosperitatea popoarelor, "întotdeauna în cadrul reglementărilor internaţionale".

În acest cadru, Grecia vrea să discute problemele cu toate statele vecine, fără teama de negocieri dificile, "deoarece avem încredere în corectitudinea poziţiilor noastre. Dar discuţiile într-o atmosferă de provocări şi tensiuni sunt, în mod evident, fără sens", a argumentat Kyriakos Mitsotakis.

Prim-ministrul Greciei a subliniat că pretinsul interes al Turciei pentru negocieri este doar un pretext, dat fiind că Ankara utilizează motivul Acordului Greciei cu Egiptul pentru a se retrage din discuţiile despre activităţile de explorare înainte de începerea acestora.

Acest lucru este adevărat "mai ales că Turcia a semnat un acord cu Guvernul libian din Tripoli pe baza unui memorandum fără fundament şi ilegal, folosindu-l pentru provocări repetate pentru a testa răbdarea Greciei şi a Europei", a continuat Kyriakos Mitsotakis, precizând că Guvernul de la Atena îşi va păstra calmul, dar, alături de mobilizarea politică şi operaţională, a activat şi diplomaţia. "Le prezentăm situaţia ţărilor prietene şi opiniei publice, mobilizăm aliaţii şi partenerii". Acceptarea imediată a cererii Greciei de organizare a unei reuniuni extraordinare a Consiliului UE pentru Afaceri Externe pe tema comportamentului Turciei în estul Mării Mediterane "confirmă că problema nu este doar despre relaţiile dintre Grecia şi Turcia, ci şi despre relaţiile Europei cu Turcia", a subliniat Kyriakos Mitsotakis.

Grecia este un membru al familiei Uniunii Europene şi o sursă de stabilitate în regiune, a argumentat Mitsotakis. "Căutăm punţi de pace, bună-credinţă şi cooperare cu toată lumea", a precizat premierul Greciei, exprimând speranţa că Turcia va accepta negocierile pentru depăşirea singurului diferend bilateral major, delimitarea zonelor maritime din Marea Egee şi din estul Mediteranei.

Miniştrii de Externe din ţările Uniunii Europene se vor reuni vineri, într-o sesiune extraordinară, pentru a discuta despre criza din Belarus şi despre activităţile Turciei în estul Mării Mediterane, a anunţat Josep Borrell, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate. "Voi convoca pentru vineri după-amiază o reuniune extraordinară a Consiliului UE pentru Afaceri Externe. Vom discuta despre probleme urgente şi vom aborda situaţia din estul Mediteranei, scrutinul prezidenţial din Belarus şi evoluţiile din Liban", a transmis Josep Borrell prin Twitter.

Grecia a cerut, marţi, organizarea de urgenţă a unei reuniuni a Uniunii Europene pe tema Turciei, acuzată că a iniţiat activităţi de explorare petrolieră în zone disputate din estul Mării Mediterane.

"Ultimele evenimente sunt extrem de îngrijorătoare. Sunt necesare acţiuni de rezolvare a problemelor în virtutea principiilor relaţiilor de bună-vecinătate, normelor internaţionale şi printr-o implicare pozitivă", a declarat marţi după-amiază Peter Stano, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Nava turcă Oruç Reis a iniţiat activităţi de explorare a zăcămintelor de petrol şi gaze în estul Mării Mediterane, în apropierea Insulei Creta (Grecia) şi a Republicii Cipru. Ambarcaţiunea de explorare este escortată de cinci nave militare, potrivit Ministerului turc al Apărării.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat în urmă cu câteva zile reluarea activităţilor de explorare în estul Mării Mediterane ca reacţie la semnarea unui acord de cooperare maritimă de către Grecia şi Egipt.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
grecia,
turcia,
ue

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici