Premierul israelian anunţă un armistiţiu unilateral în Fâşia Gaza

Premierul israelian, Ehud Olmert, a anunţat sâmbătă un armistiţiu unilateral în Fâşia Gaza, care va începe în cursul nopţii.

11 afișări
Imaginea articolului Premierul israelian anunţă un armistiţiu unilateral în Fâşia Gaza

Premierul israelian anunţă un armistiţiu unilateral în Fâşia Gaza

"La ora locală 02.00 (02.00 ora României), vom înceta focul dar vom continua să staţionăm în Fâşia Gaza şi în împrejurimi", a declarat Olmert în cadrul unei conferinţe de presă organizate la Tel Aviv, subliniind că dacă "inamicii noştri vor decide să ne atace, armata israeliană se va simţi liberă să ripsoteze".

"Dacă Hamas îşi va opri total atacurile, vom analiza în ce moment vom părăsi Fâşia Gaza", a declarat el.

Cabinetul de securitate israelian a adoptat sâmbătă, cu o majoritate covârşitoare, o rezoluţie în favoarea unui armistiţiu unilateral în Fâşia Gaza, a anunţat anterior un oficial guvernamental.

Isarelul şi-a atins toate obiectivele şi chiar "mai mult" în cursul ofensivei sale militare de 22 de zile din Fâşia Gaza, a adăugat Olmert.

"Obiectivele noastre, aşa cum au fost definite când am lansat operaţiunea, au fost atinse total şi chiar mai mult", a precizat el. "Hamas a primit o lovitură dură", a mai spus premierul.

"Liderii săi se ascund. Mulţi dintre oamenii săi au fost ucişi. Zeci de tuneluri au fost bombardate. Numărul tirurilor de rachete împotriva Israelului s-a redus. Locurile de unde erau lansate majoritatea rachetelor sunt sub controlul forţelor israeliene", a insistat premierul.

El a acuzat, de asemenea, mişcarea Hamas că "a luat ostatică" populaţia civilă din Gaza "prin acţiunile sale teroriste, fără a lua în considerare suferinţele".

Olmert a afirmat că armata israeliană a făcut "mult mai multe pentru a proteja civilii decât ar fi făcut orice alt stat", amintind că armata a autorizat periodic transferul de ajutoare umanitare în Fâşia Gaza.

Israelul şi-a fixat ca obiective în această ofensivă reducerea tirurilor de rachetă împotriva teritoriului său, lovind dur aparatul militar al Hamas, şi oprirea contrabandei cu arme între Egipt şi Fâşia Gaza.

"Această ofensivă a consolidat capacitatea de disuasiune (a Israelului) împotriva celor care îl ameninţă", s-a felicitat Olmert.

Aceasta este prima dată în istorie când Israelul decretează un armistiţiu unilateral într-unul dintre conflictele sale.

În trei săptămâni de ofensivă, cel puţin 1.203 palestinueni au fost ucişi, între care 410 copii şi 108 femei, şi peste 5.300 de persoane au fost rănite, potrivit serviciilor de urgenţă din Gaza. Potrivit Centrului palestinian pentru drepturile omului din Gaza, 65 la sută dintre morţi sunt civili.

De partea israeliană, zece militari şi trei civili au fost ucişi în aceeaşi perioadă.

Potrivit Biroului central palestinian pentru statistici, costul distrugerilor provocate infrastructurilor din Gaza se ridică la 476 de milioane de dolari.

Secretarul american de Stat, Condoleezza Rice, a semnat cu omologul său israelian, Tzipi Livni, un acord bilateral în acest scop, dar omologul lor egiptean, Ahmed Abdul Gheit, a cărui ţară are frontieră comună cu teritoriul palestinian, a afirmat că Egiptul nu este "legat" prin acest acord.

Liderii Hamas în exil cer o încetare a focului din partea Israelului dar şi retragerea trupelor israeliene, ridicarea blocadei şi deschiderea tuturor punctelor de trecere pe teritoriul palestinian controlat de islamişti.

Preşedintele egiptean Hosni Mubarak a cerut Israelului să înceteze luptele "imediat" şi "fără condiţii" şi să îşi retragă trupele din Gaza.

Preşedintele Mubarak a menţionat, de asemenea, că Egiptul acţionează pentru securizarea frontierei sale cu Fâşia Gaza şi nu va accepta "niciodată" prezenţă străină pe teritoriul său.

Citeşte şi:

Israelul trebuie să-şi retragă trupele din Gaza

Ehud Barak: Israelul va relua ofensiva dacă "va fi necesar"

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici