Premierul japonez cere anchetarea Bisericii Unificării, după asasinarea fostului premier Shinzo Abe

Premierul japonez Fumio Kishida a ordonat luni o anchetă asupra Bisericii Unificării, după ce asasinarea fostului premier Shinzo Abe în luna iulie a scos la iveală legături strânse între aceasta şi parlamentarii partidului de guvernământ, potrivit Reuters.

365 afișări
Imaginea articolului Premierul japonez cere anchetarea Bisericii Unificării, după asasinarea fostului premier Shinzo Abe

Premierul japonez cere anchetarea Bisericii Unificării, după asasinarea fostului premier Shinzo Abe

Sprijinul pentru guvernul lui Kishida este la cel mai scăzut nivel de când a preluat mandatul, pe fondul furiei tot mai mari legate de faptul că parlamentarii Partidului Liberal Democrat (PLD) nu şi-au dezvăluit pe deplin legăturile cu Biserica Unificării.

Abe a fost împuşcat în timpul unui miting electoral, iar presupusul ucigaş a declarat că mama sa a fost falimentată de biserică, pe care criticii o numesc „un cult”, şi l-a acuzat pe Abe că a promovat-o.

Kishida l-a instruit pe ministrul culturii să pregătească o investigaţie asupra bisericii în conformitate cu Legea privind corporaţiile religioase.

Vorbind în faţa parlamentului, Kishida şi-a cerut scuze pentru că mulţi dintre membrii PDL au avut legături cu biserica, ceea ce, a spus el, a subminat încrederea publicului în guvern. Premierul a declarat că „ia în serios” acuzaţiile potrivit cărora biserica i-a lăsat pe mulţi adepţi săraci şi le-a perturbat familiile.

El a declarat că nu a avut nicio relaţie personală cu biserica, deşi mai mult de jumătate dintre legislatorii PDL au dezvăluit legături de la asasinarea lui Abe. Partidul spune că nu există nicio legătură organizaţională cu biserica.

Kishida a declarat că guvernul a primit peste 1700 de cereri de ajutor pentru probleme financiare şi probleme de sănătate mintală legate de biserică. El a promis că va extinde sprijinul pentru victime.

Grupul de experţi guvernamentali a declarat, într-o propunere emisă luni, că dizolvarea bisericii ar trebui să fie o opţiune luată în considerare de către anchetatori.

Biserica Unificării a fost fondată în Coreea de Sud în 1954 de către Sun Myung Moon, un anticomunist şi autodeclarat Mesia. Aceasta a construit legături cu politicienii pentru a atrage adepţi şi a obţine legitimitate, potrivit lui Hiroshi Yamaguchi, un avocat care a lucrat la cazuri împotriva bisericii. Politicienii au obţinut acces la membrii bisericii pentru a fi ajutaţi în campanii, a spus el.

Biserica spune că a fost defăimată, iar membrii ei s-au confruntat cu ameninţări cu moartea de la uciderea lui Abe.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici