Premierul Libiei ameninţă că va scufunda petrolierele care merg în porturi sub control separatist

Premierul Libiei, Ali Zeidan, a avertizat navele care transportă petrol că riscă să fie scufundate de armata libiană dacă se apropie de porturile din estul ţării aflate sub controlul protestatarilor separatişti.

256 afișări
Imaginea articolului Premierul Libiei ameninţă că va scufunda petrolierele care merg în porturi sub control separatist

Premierul Libiei ameninţă că va scufunda petrolierele care merg în porturi sub control separatist (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Mai multe porturi din estul Libiei se află sub controlul unor miliţii federaliste care solicită autonomie sporită din partea Guvernului de la Tripoli.

Forţele navale libiene au tras focuri de avertisment zilele trecute spre o navă care încerca să încarce petrol dintr-un terminal care nu mai este de şase luni sub controlul Guvernului de la Tripoli.

Miliţiile autonomiste au anunţat miercuri că vor garanta securitatea navelor care vor opta pentru a încărca petrol din porturi aflate sub controlul lor.

"Orice ţară, companie sau grup infracţional care vor trimite petroliere în porturi care nu sunt sub controlul Companiei naţionale libiene vor avea de-a face cu noi, chiar dacă vom fi forţaţi să distrugem sau să scufundăm nava", a avertizat premierul Zeidan, citat de Reuters.

Confruntările separatiste afectează grav Libia, stat membru al Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) aflat într-o situaţie de instabilitate după înlăturarea regimului Muammar Kadhafi. Miliţii rebele cu pretenţii autonomiste au creat un guvern regional nerecunoscut în regiunea Cirenaica, în estul ţării, preluând controlul asupra a trei porturi din Marea Mediterană - Ras Lanuf, Es Sider şi Zueitina.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici