Premierul Mitsotakis: grecii se confruntă cu "o luptă foarte inegală" cu natura

Echipele de salvare din centrul Greciei încearcă să ajungă la sute de persoane blocate de inundaţiile care au lăsat sate scufundate şi 10 persoane au murit. Premierul Kyriakos Mitsotakis spune că grecii se confruntă cu "o luptă foarte inegală" cu natura.

244 afișări
Imaginea articolului Premierul Mitsotakis: grecii se confruntă cu "o luptă foarte inegală" cu natura

Premierul Mitsotakis: grecii se confruntă cu "o luptă foarte inegală" cu natura

Râurile au ieşit din matcă, iar casele şi podurile au fost măturate după zile de ploi torenţiale. Locuitorii din satele din jurul localităţilor Palamas şi Karditsa au făcut apel pentru alimente şi apă.

După săptămâni de temperaturi caniculare şi incendii de vegetaţie, câmpiile din Tesalia au fost inundate de o furtună de trei zile. A plouat mai mult decât într-un an, conform BBC.

Bilanţul victimelor a crescut la 10 morţi şi cel puţin patru persoane sunt date dispărute, potrivit ministrului grec pentru criză climatică şi protecţie civilă, Vassilis Kikilias. Există temeri că numărul victimelor ar putea creşte când salvatorii vor reuşi să ajungă în mai multe zone inundate.

Vizitând unele dintre zonele cele mai afectate, premierul grec a declarat că ţara se confruntă cu "un fenomen natural cum nu am mai văzut până acum".

Culturile au fost devastate, iar imaginile din satelit au arătat că aproape 73.000 de metri pătraţi de teren din Tesalia au fost inundaţi.

Mitsotakis a promis să despăgubească cât mai repede posibil persoanele ale căror case au fost distruse sau avariate.

Cel mai recent oraş ameninţat este Larissa, unde locuiesc 150.000 de persoane, unde râul Pineios a ieşit din matcă în unele suburbii.

Autorităţile greceşti au ordonat locuitorilor din zonele din jurul oraşului să plece.

Oraşul de coastă Volos a rămas fără apă potabilă timp de patru zile. Locuitorii au fost văzuţi adunând apă din fântâni şi din mare cu găleţi şi butoaie.

Pompierii greci au declarat că peste 1.800 de persoane au fost salvate în toată Grecia începând de marţi.

Inundaţiile urmează celei mai fierbinţi veri din Grecia şi incendiilor masive de vegetaţie din nordul ţării.

Oamenii de ştiinţă spun că fenomenele meteorologice extreme devin tot mai frecvente şi mai intense ca urmare a schimbărilor climatice.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici