Premierul provinciei canadiene Quebec, învins în circumscripţia sa

Premierul în exerciţiu şi liderul Partidului Liberal din Quebec (PLQ) Jean Charest a fost învins marţi în circumscripţia sa din Sherbrooke, potrivit proiecţiilor televiziunilor locale.

255 afișări
Imaginea articolului Premierul provinciei canadiene Quebec, învins în circumscripţia sa

Premierul provinciei canadiene Quebec, învins în circumscripţia sa (Imagine: AFP / MediafaxFoto)

După trei mandate consecutive la conducerea Quebecului, Jean Charest, în vârstă de 54 de ani, a obţinut 34,7 la sută din voturi faţă de 42,41 la sută cât a obţinut rivalul său din Partidul din Quebec (separatist), Serge Cardin, potrivit rezultatelor aproape definitive ale acestui scrutin care a condus la victoria PQ pe plan provincial.

În pofida unui bilanţ pozitiv în materie de economie şi o campanie bună, liderul liberal nu şi-a putut apăra temele predilecte, respectiv economia, locurile de muncă şi stabilitatea.

În afară de uzura puterii, el a fost învins şi din cauza suspiciunilor de corupţie care planează asupra Guvernului în exerciţiu, precum şi a absenţei unui consens în conflictul social cu studenţii privind creşterea taxelor de şcolarizare. Circumscripţia sa numără o populaţie studenţească importantă care s-a mobilizat puternic în primăvară în acest conflict.

Potrivit politologilor consultaţi de AFP, Charest ar putea demisiona în curând, fără ca plecarea sa să fie "umilitoare", având în vedere performanţa electorală bună a partidului său.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici