Premierul Republicii Moldova a cerut verificări privind circumstanţele expulzării lui George Simion

Premierul Republicii Moldova, Chiril Gaburici, i-a convocat, joi, de urgenţă pe şeful Serviciului Informaţii şi Securitate, Mihai Bălan, şi pe ministrul de Interne, Oleg Bălan, solicitându-le verificarea circumstanţelor expulzării cetăţeanului român George Simion şi dacă i-au fost respectate drepturile.

388 afișări
Imaginea articolului Premierul Republicii Moldova a cerut verificări privind circumstanţele expulzării lui George Simion

Premierul Republicii Moldova a cerut verificări privind circumstanţele expulzării lui George Simion (Imagine: Radu Stefan/Mediafax FOto)

Potrivit unui comunicat al Guvernului de la Chişinău, premierul Chiril Gaburici i-a convocat, joi, de urgenţă pe ministrul Afacerilor Interne, Oleg Balăn, şi şeful Serviciului Informaţii şi Securitate (SIS), Mihai Bălan, pentru a-l informa în legătură cu expulzarea cetăţeanului român George Simion.

Ministrul Afacerilor Interne l-a informat pe premier despre motivele deciziei de expulzare şi modul de stabilire a statutului de persoană indezirabilă.

Premierul "a solicitat să fie verificat dacă la baza acestei decizii au stat concluziile unei analize complexe, dacă au fost luate în calcul toate circumstanţele şi dacă au fost respectate drepturile şi libertăţile cetăţeanului George Simion", se arată în comunicat.

Totodată, Chiril Gaburici l-a atenţionat pe ministrul Afacerilor Interne, Oleg Balan, în legătură cu "inadmisibilitatea prezentării cu întârziere a informaţiei de acest gen, care prezintă interes social sporit şi poate aduce repercursiuni cu caracter diplomatic".

El a solicitat coordonarea, în prealabil, a unor astfel de decizii pe viitor.

Preşedintele Platformei Unioniste Acţiunea 2012, George Simion, cetăţean român, a fost reţinut, miercuri, de agenţii Serviciului moldovean de Informaţii şi Securitate, iar în scurt timp a fost expulzat din Republica Moldova, primind interdicţie de reintrare în această ţară timp de cinci ani.

În urmă cu scurt timp, George Simion a confirmat pe pagina sa de Facebook că a fost reţinut de SIS, explicând că motivul ar fi marşul unionist pe care Platforma Acţiunea 2012 îl va organiza sâmbătă în Chişinău. "Ei nu sunt de acord cu protestul din 16 mai", afirmă Simion.

Serviciul moldovean de Informaţii şi Securitate nu a comentat informaţiile.

Platforma Unionistă Acţiunea 2012 este o coaliţie de asociaţii nonguvernamentale şi grupuri civice care susţin unirea Republicii Moldova cu România.

MAE a precizat, miercuri seara, că Ambasada României la Chişinău a aflat în după-amiaza zilei de miercuri, din surse publice, despre reţinerea cetăţeanului român George Simion de către reprezentanţi ai Biroului Migraţie şi Azil al Republicii Moldova şi a cerut clarificări, luând legătură şi cu Simion.

"Misiunea diplomatică a luat imediat legătura cu autorităţile competente ale Republicii Moldova - Ministerul Afacerilor Interne şi Biroul Migraţie şi Azil – şi a solicitat clarificări. O cerere formală în acest sens a fost adresată Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova. În paralel, Ambasada l-a contactat pe cetăţeanul român, pentru a asigura întreaga asistenţă care ar fi putut fi necesară. Domnul George Simion a informat misiunea diplomatică cu privire la situaţia sa, fără a formula solicitări concrete", se arată în comunicat.

Câteva zeci de tineri au protestat, joi, în faţa Ambasadei Republicii Moldova şi a Ministerului de Externe, în semn de solidaritate faţă de George Simion, preşedintele Platformei Unioniste Acţiunea 2012, declarat indezirabil de autorităţile moldovene, care i-au interes să intre în ţară timp de cinci ani.

George Simion a precizat că, după o discuţie la MAE, el şi alţi doi colegi din organizaţie vor fi primiţi, vineri dimineaţă, de un oficial al ministerului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici