Protest la Ambasada Republicii Moldova şi MAE faţă de expulzarea lui George Simion

Câteva zeci de tineri au protestat în faţa Ambasadei Republicii Moldova şi a Ministerului de Externe, în semn de solidaritate faţă de George Simion, preşedintele Platformei Unioniste Acţiunea 2012, declarat indezirabil de autorităţile moldovene, care i-au interzis să intre în ţară timp de cinci ani.

316 afișări
Imaginea articolului Protest la Ambasada Republicii Moldova şi MAE faţă de expulzarea lui George Simion

Protest la Ambasada Republicii Moldova şi MAE faţă de expulzarea lui George Simion (Imagine: Facebook)

Tinerii strânşi în faţa ambasadei ţării vecine au fluturat steagurile Republicii Moldova şi României, scandând "Unitate naţională", "Chişinău şi Bucureşti - două inimi româneşti".

La protest a venit şi George Simion care a povestit cum a fost expulzat din Republica Moldova, pentru cinci ani, şi cum a încercat să treacă graniţa înapoi, cam la o oră după ce a fost expulzat, însă nu a reuşit.

El a mai spus că această acţiune de protest este de susţinere pentru românii din Republica Moldova, adăugând că, sâmbătă, la Chişinău, va avea loc o amplă acţiune de protest la care sunt aşteptaţi să participe 5.000 de oameni.

La un moment dat în timpul protestului, negociatorul jandarmilor a transmis că un grup de protestatari va fi primit de ambasadorul Republicii Moldova, dar George Simion a cerut ca diplomatul să vină în faţa ambasadei pentru ca dialogul să se desfăşoare la vedere.

Înainte ca ambasadorul să sosescă, George Simion şi ceilalţi protestatari au scandat "Ruşine, ruşine, ruşine să vă fie".

Jandarmii le-au cerut protestatarilor să nu mai scandeze, întrucât nu aveau autorizaţie pentru protest, dar aceştia din urmă au continuat să strige "Unitate naţională", "Chişinău şi Bucureşti două inimi româneşti".

George Simion a mai spus că expulzarea nu-l vizează numai pe el, ci pe toţi basarabenii unionişti - peste 3,5 milioane, care trăiesc la Chişinău. "Scopul pentru care am fost expulzat este de a intimida, de a băga frica în basarabenii unioinişti. Nu mi-au pus interdicţiei mie, ci ideii unioniste", a mai spus George Simion.

Ambasadorul Republicii Moldova a coborât între manifestanţi precizând că el nu poate face nimic altceva decât să aştepte rezultatele investigaţiilor care se fac la Chişinău în acest caz.

El l-a întrebat pe Simion dacă are să îi înmâneze un memoriu sau o petiţie, iar acesta a răspuns că nu.

Simion i-a transmis ambasadorului că peste un milion de basarabeni împărtăşesc ideea unionistă şi nu pot fi expulzaţi toţi.

"Vroiam să ştiu dacă aveţi un memoriu sau o petiţie. Cunosc cazul domnului Simion, ştiu că aţi avut discuţii, şi mai mult decât comentariile pe care le-a făcut Ministerul de Interne nu pot să vă spun. Am solicitat şi eu prin intermediul Ministerului de Interne şi Ministerul de Externe mai multe detalii vizavi de ceea ce s-a produs la Chişinău în cazul dumneavoastră particular. Vă asigur că nu se pune problema de a expulza cetăţeni din Republica Moldova, vă asigur. Nu e o chestiune de expulzare cazul dumneavoastră în particular, urmează a mai fi clarificat. Ambasada nu este o structură de investigaţii, am solicitat toată informaţia pe cazul respectiv", a spus ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Iurie Reniţă.

George Simion i-a spus ambasadorului că la Chişinău, în acest moment, are loc o şedinţă de urgenţă în legătură cu situaţia aceasta, iar ambasadorul i-a răspuns: "O dovadă în plus că subiectul este în atenţia autorităţilor de la Chişinău. Este examinat, nu este ignorat".

"În ce mă priveşte nu mă pot pronunţa şi nu pot comenta nişte chestiuni care nu mă privesc. În măsura în care reuşesc, am să vă informez. Vă asigur că, în afară de acest caz, particular, relaţiile dintre România şi Republica Moldova sunt consistente şi importante. Cred că aici e lucrul cel mai import. E necesar să susţineţi şi să sprijiniţi Republica Moldova, pentru că parcurgem o perioadă extrem de importantă şi delicată", a mai spus Iurie Reniţă.

După ce au protestat în faţa ambasadei, aproximativ o jumătate de oră, manifestanţii s-au dus în faţa Ministerului Afacerilor Externe, aflat în imediata apropiere.

George Simion a precizat că, după o discuţie la MAE, el şi alţi doi colegi din organizaţie vor fi primiţi vineri dimineaţă de un oficial al ministerului.

Liderul mişcării "Acţiunea 2012", George Simion, a fost expulzat miercuri din Republica Moldova, cu interdicţie de intrare în ţară pentru cinci ani. Acesta urma să organizeze, sâmbătă, un marş al unirii în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

Platforma Unionistă Acţiunea 2012 este o coaliţie de asociaţii nonguvernamentale şi grupuri civice care susţin unirea Republicii Moldova cu România.

Ministerul de Interne de la Chişinău a explicat că cetăţeanul român George Simion a fost expulzat miercuri de pe teritoriul Republicii Moldova în baza unei legi care permite o astfel de decizie "ca măsură asigurătorie" împotriva unui străin care ar putea pune în pericol securitatea naţională.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici