Premierul Scoţiei vrea independenţa şi rămânerea în UE: Abordarea lui Boris Johnson este "iresponsabilă"

  • Nicola Sturgeon vrea independenţa Scoţiei şi rămânerea în UE
  • Premierul Scoţiei: Abordarea lui Boris Johnson în negocierile cu UE este "iresponsabilă"
  • Nicola Sturgeon: "Guvernul Scoţiei crede că cel mai bun viitor al ţării noastre ca naţiune independentă este în cadrul UE"
4186 afișări
Imaginea articolului Premierul Scoţiei vrea independenţa şi rămânerea în UE: Abordarea lui Boris Johnson este "iresponsabilă"

Premierul Scoţiei vrea independenţa şi rămânerea în UE: Abordarea lui Boris Johnson este "iresponsabilă"

Premierul scoţian, Nicola Sturgeon, a criticat dur, joi, atitudinea Guvernului Boris Johnson în negocierile cu Uniunea Europeană, considerând că expirarea tranziţiei post-Brexit fără acord este "iresponsabilă" şi reiterând obiectivul desprinderii Scoţiei de Marea Britanie.

"Faptul că Guvernul britanic pare să fie decis să încheie relaţiile cu UE fără niciun acord ar fi oricum o prostie şi în vremuri normale; însă în timpul unei pandemii globale este un act total iresponsabil", afirmă Nicola Sturgeon într-un editorial publicat în cotidianul german Die Welt.

"Abordarea Guvernului britanic în negocierile cu partenerii noştri europeni intră total în contradicţie - la fel ca şi Brexitul în sine - cu viziunea Guvernului Scoţiei pentru ţara noastră. Valorile fundamentale ale Uniunii Europene - respectarea demnităţii umane şi a drepturilor omului, libertatea, democraţia, egalitatea şi statul de drept - noi susţinem din convingere toate aceste valori", a subliniat premierul Scoţiei.

"Guvernul Scoţiei crede că cel mai bun viitor al ţării noastre ca naţiune independentă este în cadrul Uniunii Europene", a insistat Nicola Sturgeon.

Conform unui sondaj de opinie prezentat de revista germană Der Spiegel, 58% dintre locuitorii Scoţiei sunt favorabili independenţei faţă de Marea Britanie. Nicola Sturgeon anunţa în februarie că Scoţia a iniţiat demersuri în sensul organizării unui referendum privind independenţa faţă de Marea Britanie.

Scoţia a organizat în anul 2014 un referendum privind independenţa faţă de Marea Britanie. Peste 55% dintre scoţieni s-au pronunţat atunci împotriva independenţei. În contextul Brexit, rezultatul ar putea fi acum în favoarea independenţei.

Premierul britanic, Boris Johnson, a transmis că se opune unui nou referendum privind independenţa Scoţiei.

Germania, care exercită Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, a avertizat marţi Marea Britanie că sunt necesare progrese rapide în negocierile pe tema relaţiilor post-Brexit, dat fiind că timpul rămas până la expirarea tranziţiei este foarte scurt. Uniunea Europeană vrea un acord cu Marea Britanie privind relaţiile post-Brexit, dar este aproape imposibil să fie ratificat un astfel de tratat până la sfârşitul acestui an, a afirmat, la rândul său, Maros Sefcovic, vicepreşedinte al Comisiei Europene.

Marea Britanie s-a retras din Uniunea Europeană pe 1 februarie. În perioada de tranziţie post-Brexit, care durează până pe 31 decembrie 2020, Marea Britanie va continua să aplice reglementările Uniunii Europene. Premierul Boris Johnson speră că va finaliza până pe 31 decembrie 2020 negocierile privind viitoarele relaţii bilaterale. Liderii UE i-au transmis în mod repetat că timpul este foarte scurt. Bruxellesul a avertizat Guvernul de la Londra că va trebui să respecte standardele sociale, de muncă şi de protecţie a mediului pentru a obţine un acord de liber-schimb cu Uniunea Europeană. Downing Street susţine că vrea condiţii similare cu cele acordate de Uniunea Europeană Canadei, Coreei de Sud şi Japoniei, dar oficiali UE au atras atenţia că situaţia este diferită la nivelul standardelor, în contextul proximităţii geografice dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie. Recent, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a avertizat că Uniunea Europeană trebuie să se pregătească pentru scenariul încheierii fără niciun acord a tranziţiei post-Brexit.

Tensiunile s-au amplificat în contextul în care Guvernul Boris Johnson vrea să modifice unele clauze ale Acordului Brexit, un plan considerat a fi o încălcare a reglementărilor internaţionale. Tratatul conferă un statut special provinciei britanice Irlanda de Nord, pentru a evita apariţia controalelor la frontieră şi a menţine Acordul de pace din Vinerea Mare. Însă Guvernul Boris Johnson contestă menţinerea reglementărilor UE în provincia britanică Irlanda de Nord.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici