Premierul sloven, Janez Jansa, evocă o eventuală demisie

Premierul sloven Janez Jansa a evocat o posibilă demisie de la conducerea partidului său de centru dreapta şi din funcţia de şef al Guvernului, după ce a fost acuzat marţi, în opinia sa pe nedrept, de către Comisia de luptă împotriva corupţiei.

93 afișări
Imaginea articolului Premierul sloven, Janez Jansa, evocă o eventuală demisie

Janez Jansa (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Voi propune demisia mea de la conducerea SDS (Partidul Democrat Sloven) comitetului partidului, miercuri. Dacă argumentele mele nu îi satisfac, acest lucru va însemna totodată demisia mea ca premier", a declarat M. Jansa pentru televiziunea publică marţi seara.

"Dacă sunt mulţumiţi de explicaţiile mele, atunci nu voi demisiona", a adăugat el.

Comisia slovenă de luptă împotriva corupţiei a relevat marţi, într-un raport, că s-au identificat nereguli în activele şi conturile bancare ale şefului Guvernului şi ale primarului de centru-stânga al capitalei Ljubliana, Zoran Jankovic.

În ceea ce-l priveşte pe Jansa, comisia prezintă "multiple încălcări" în declaraţia de venit. "Am descoperit că bunurile sale au crescut în mod inexplicabil şi disproporţionat cu 210.000 de euro", în perioada 2004-2012, a declarat preşedintele Comisiei, Goran Klemencic.

Jansa contestă raportul, apreciind că anumite fapte au fost "manipulate". El a declarat că a răspuns întrebărilor care i-au fost adresate de către Comisie şi a recunoscut doar că a înregistrat "o întârziere în declararea anumitor bunuri".

Preşedintele Parlamentului, liderul Listei cetăţeneşti (centru dreapta) Gregor Virant a reacţionat puternic marţi, învitându-l atât pe Jansa, cât şi pe primarul Jankovic să renunţe la mandate.

"Singurul lucru adecvat ar fi ca ambii să se retragă din funcţiile publice" pe care le ocupă, a apreciat el.

Comisia a decis să ancheteze asupra tuturor liderilor de patide, în urma algerilor legislative din decembrie 2011, dar au fost descoperite nereguli numai cu privire la Janez Jansa şi Zoran Jankovic.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici