Premierul ucrainean urmează să participe la summitul UE de la Bruxelles privind Ucraina

Premierul ucrainean, Arseni Iaţeniuk, se va întâlni cu liderii europeni la summitul de joi de la Bruxelles privind criza din Ucraina, a anunţat marţi preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

142 afișări
Imaginea articolului Premierul ucrainean urmează să participe la summitul UE de la Bruxelles privind Ucraina

Arseni Iaţeniuk (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Şefii de stat şi de guvern din UE vor discuta joi la Bruxelles situaţia din Ucraina cu premierul premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk înaintea summitului extraordinar", a anunţat Rompuy într-o postare pe contul său de Twitter.

Discuţiile cu Iaţeniuk vor viza situaţia din Ucraina, dar şi sprijinul financiar pentru Kiev, au precizat surse europene.

Summitul european extraordinar privind criza din Ucraina urmează să înceapă joi la ora locală 11.30 (12.30, ora României) şi se va încheia la ora locală 15.00.

Liderii europeni "vor avea discuţii privind ultimele evoluţii din Ucraina şi modalităţile pentru diminuarea tensiunilor", a anunţat Rompuy luni, într-un comunicat dat publicităţii după reuniunea extraordinară a miniştrilor de Externe din statele UE.

Şefii diplomaţiilor europene au condamnat luni "încălcarea flagrantă a suveranităţii statului ucrainean" prin "acţiunile de agresiune ale forţelor armate ruse". Ei au cerut Rusiei să ia "măsuri rapide şi concrete pentru diminuarea tensiunilor", în primul rând prin retragerea în baze a forţelor ruse desfăşurate în ultimele zile în Crimeea.

Bruxelles-ul a avertizat Rusia că, în cazul în care nu va da curs acestor solicitări, liderii UE ar putea decide joi suspendarea negocierilor în vederea liberalizării regimului de vize sau a unui nou acord de cooperare. UE va avea, de asemenea, în vedere, "impunerea de sancţiuni specifice vizând responsabili ruşi prin interzicerea vizelor sau îngheţarea conturilor aparţinând unor companii".

Arseni Iaţeniuk, în vârstă de 39 de ani, este membru al partidului fostului premier Iulia Timoşenko şi a preluat conducerea Guvernului de uniune naţională de la Kiev la 27 februarie, urmând să administreze problemele ţării până la alegerile prezidenţiale prevăzute pentru 25 mai, scrutin la care nu şi-a anunţat candidatura.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici