Premierul ungar merge pe cartea tensiunilor cu UE: informaţii despre summitul din decembrie

Şeful guvernului de la Budapesta nu dă semne că ar vrea să ajungă la o înţelegere cu UE.

396 afișări
Imaginea articolului Premierul ungar merge pe cartea tensiunilor cu UE: informaţii despre summitul din decembrie

Premierul ungar merge pe cartea tensiunilor cu UE: informaţii despre summitul din decembrie

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, s-a întâlnit, luni, la Budapesta, cu premierul Viktor Orban în încercarea de a calma tensiunile, în contextul în care şeful guvernului maghiar ameninţă să blocheze decizii cheie privind Ucraina, relevă AFP.

Orban, singurul lider din UE care a menţinut legături strânse cu Kremlinul, ameninţă că îşi va folosi dreptul de veto la summitul UE din decembrie pentru a bloca ajutorul acordat Ucrainei şi pentru a opri încercarea stopa încercarea autorităţilor de la Kiev de a adera la blocul comunitar. Orban e în conflict cu Bruxelles-ul în legătură cu o serie întreagă de probleme, de la migraţie, reformă judiciară şi drepturile LGBTQ până la Ucraina, arată sursa citată.

Ultima lui mişcare contra UE este o campanie publicitară eurosceptică agresivă, cu afişe care o vizează pe preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
În timp ce unii analişti descriu mişcarea lui Orban privind Ucraina drept un simplu şantaj pentru a debloca miliarde de euro din fondurile UE îngheţate, alţii susţin că acesta încearcă să mobilizeze alegătorii împotriva "birocraţilor de la Bruxelles" înaintea alegerilor pentru Parlamentul European din iunie.

Săptămâna trecută, UE a autorizat un avans de 900 de milioane de euro pentru Ungaria din fondul său de redresare privind pandemia. Însă acordarea celei mai mari părţi a sumei pe care trebuia să o primească Budapesta a fost blocată până când autorităţile ungare vor îndeplini mai multe condiţii privind statul de drept pe care UE susţine că le-a încălcat.

Orban le-a spus susţinătorilor săi, la începutul acestei luni, că Ungaria se opune politicilor UE "cu toată puterea", susţinând că acestea vor duce Europa "la ruină".

"Pe măsură ce se apropie campania electorală, guvernul vrea să prezinte la Bruxelles problemele pe care intenţionează să le schimbe", a declarat politologul Daniel Deak, de la Institutul Secolul 21, pro Orban. Dar Bulcsu Hunyadi, de la think-tank-ul Political Capital, a declarat că Orban are nevoie de aceste "bătălii simbolice împotriva duşmanilor externi" pentru "a-şi menţine baza mobilizată în mod constant".

Orban şi-a înăsprit recent şi poziţia faţă de comunitatea LGBTQ. Înaintea ultimelor alegeri europene din 2019, Orban a lansat o campanie similară împotriva predecesorului lui von der Leyen, Jean-Claude Juncker.

Şeful guvernului de la Budapesta i-a prezentat în mod continuu pe liderii UE drept marionete ale miliardarului evreu George Soros - şi acum ale fiului său Alex -, datorită sprijinului acordat de aceştia ONG-urilor pentru drepturile omului.

"Aceasta este o tactică veche, care vizează crearea unei ameninţări vagi şi imaginare pentru a distrage atenţia alegătorilor de la problemele reale, cum ar fi calitatea educaţiei publice sau a sistemului de sănătate", a declarat o purtătoare de cuvânt a Open Society Foundations, a lui Soros.

Von der Leyen, între timp, este "complet imperturbabilă" de afişele care o vizează în Ungaria, potrivit Comisiei Europene.

"Am învăţat să trăim cu Orban lătrând", cu "urletele sale în microfon" înainte de a-şi schimba atitudinea în camera Consiliului UE, a declarat un diplomat european. "Provocarea este să întindem mâna şi să nu escaladăm şi mai mult într-un moment foarte critic al negocierilor pe teme care necesită unanimitate", a adăugat diplomatul.

Revenind la Bulcsu Hunyadi, acesta a arătat însă că UE face o greşeală dacă nu este dură cu Orban. "Orban este un tactician excelent, care nu are de ales decât să se plieze deocamdată pe regulile UE, pentru că este mai degrabă izolat, în timp ce joacă un joc periculos", a susţinut el.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
orban,
ungaria,
tensiuni

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici