Preotul ucis în atacul de la biserica St Etienne-du-Rouvray din Franţa. Atacatorii l-au forţat să îngenucheze în timp ce înregistrau cum îl omoară

Preotul Jacques Hamel, în vârstă de 84 de ani, este descris de către cei care l-au cunoscut ca fiind modest, dedicat şi întotdeauna disponibil pentru enoriaşii săi.

22262 afișări
Imaginea articolului Preotul ucis în atacul de la biserica St Etienne-du-Rouvray din Franţa. Atacatorii l-au forţat să îngenucheze în timp ce înregistrau cum îl omoară

Cine era Jacques Hamel, preotul ucis în atacul de la o biserică din Franţa: "A fost un preot bun, care şi-a făcut meseria până la sfârşit"

Retras de circa un deceniu, părintele Jacques Hamel oficia în mod regulat ca auxiliar la biserica din St Etienne-du-Rouvray, în apropiere de Rouen, şi în ţara vecină Elbeuf, informează presa locală, citată de The Guardian.

Atunci când preotul parohiei, părintele Auguste Moanda-Phuati, era ocupat, Jacques Hamel îl substituia, în ciuda venerabilei sale vârste.

Născut în 1930. părintele a fost hirotonit în 1958 şi şi-a petrecut cea mai mare a carierei în nord-vestul Franţei, inclusiv mai mult de 30 de ani la St-Étienne. El a sărbătorit 50 de ani în rândul clerului în 2008.

Hamel a fost foarte discret, nimeni nu-şi explică uciderea lui

După ce s-a retras în mod oficial, la 75 de ani, el a cerut să rămână în parohie şi să continue să ajute atunci când este necesar. "Acest om a fost un om bun", a declarat preşedintele consiliului regional, Morin Hervé.

Enoriaşii s-au declarat devastaţi de crimă: "Familia mea a fost aici timp de 35 de ani, iar noi îl cunoşteam de o veşnicie", a declarat o femeie care deţine un salon de frumuseţe în zonă pentru revista L'Express.

Hamel a fost "foarte discret", a mărturisit femeia. "Nu-i plăcea să se prezinte. El a fost cineva care a fost foarte apreciat în comunitatea locală".

Un alt vecin a declarat pentru aceeaşi revistă: "A fost un om care şi-a făcut treaba până la capăt. Era bătrân, dar întotdeauna disponibil pentru toată lumea. A fost un preot bun. Era aici de mai mulţi ani; a trăit în casa parohială de aici. Mulţi enoriaşi l-au cunoscut foarte bine".

Dominique Lebrun, arhiepiscopul de Rouen, a anunţat la Cracovia, unde participa la o întâlnire internaţională a tinerilor catolici, că se va întoarce în Franţa marţi seara şi va vizita parohia. Papa Francisc şi-a arătat durerea şi indignarea după acest absurd act de violenţă.

L-au îngenucheat şi au înregistrat moartea lui

Atacul s-a petrecut în timpul slujbei de dimineaţă într-o biserică monument istoric, situată într-un cartier liniştit din St-Etienne-du-Rouvray. O călugăriţă martoră la atac a povestit că un bărbat l-a forţat pe preot să îngenucheze în timp ce înregistra cum îl omoară, vorbind în arabă cu complicele său. Ea a spus că a fugit în momentul în care cei doi se pregăteau să-l omoare.

Călugăriţa, cunoscută ca sora Danielle, a fost printre cinci ostatici luaţi de bărbaţii înarmaţi cu cuţite care au intrat în biserica Saint-Étienne-du-Rouvray la 09:43 ora locală, în timpul rugăciunilor de dimineaţă.

"Toată lumea striga <<stop, stop>>, nu ştiţi ce faceţi. L-au forţat să se aşeze în genunchi şi, evident, el a vrut să se apere, iar atunci a început drama", a povestit sora Danielle, adăugând că ea a fugit din biserică în timp ce teroriştii i-au tăiat gâtul lui Hamel.

Ea şi alţi doi ostatici au scăpat, dar cealaltă victimă se află "între viaţă şi moarte".

Câteva informaţii despre atacatori au fost făcute publice, Mohammed Karabila, un lider local musulman a declarat pentru Associated Press că unul dintre atacatori era urmărit de poliţie de cel puţin un an şi jumătate. Website-ul francez ITele a informat că unul dintre atacatori a încercat să ajungă în Siria în mai 2015 dar a fost întors de la graniţa turcească. Potrivit acestui canal, el a fost închis un an de zile în închisoare înainte de a fi eliberat cu condiţia să poarte o plăcuţă de identificare electronică. 

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici