Presa bulgară: Islamist ROMÂN suspectat de legături cu reţeaua teroristă Stat Islamic, căutat în Bulgaria. MAE: Informaţiile nu corespund realităţii. Ministerul bulgar de Interne a dezminţit şi el informaţiile - FOTO

Serviciile de securitate din Bulgaria caută un cetăţean român şi o tânără din Franţa suspectaţi de legături cu reţeaua teroristă Stat Islamic, a anunţat Televiziunea publică bulgară (BNT), citată de site-ul SofiaGlobe.com.

13660 afișări
Imaginea articolului Presa bulgară: Islamist ROMÂN suspectat de legături cu reţeaua teroristă Stat Islamic, căutat în Bulgaria. MAE: Informaţiile nu corespund realităţii. Ministerul bulgar de Interne a dezminţit şi el informaţiile - FOTO

Islamist român suspectat de legături cu reţeaua teroristă Stat Islamic, căutat în Bulgaria (Foto: Hepta / Arhiva Mediafax Foto)

UPDATE 07:00 Bulgaria dezminte informaţiile de presă cu privire la căutarea a doi presupuşi terorişti afiliaţi SI

Ministerul bulgar de Interne a dezminţit informaţii de presă potrivit cărora autorităţile caută doi presupuşi terorişti care ar avea legături cu gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), potrivit ediţiei de duminică a ziarului 24 Ceasa, relatează site-ul Novinite.com.

Informaţia publicată duminică de presa bulgară duminică, anterior, este "o interpretare greşită a măsurilor adoptate de către Ministerul de Interne", a anunţat ministerul într-un comunicat, potrivit cotidianului.

Între măsurile greşit interpretate se află consolidarea securităţii în oraşul Burgas, la Marea Neagră, în legătură cu festivalul de muzică Spiritul Burgasului, dar şi îndreptate împotriva migraţiei ilegale şi punerii în circulaţie a unor documente false, potrivit Novinite.

Presa a scris că poliţia l-ar fi căutat pe Mimo Popescu, un cetăţean român, şi pe Ezida Elham, o franţuzoaică de origine iraniană, a scris 24 Ceasa anterior, citând surse din cadrul poliţiei.

Cărţile de identitate românească şi franceză ale celor două persoane postate pe site-urile unor publicaţii sunt false, a declarat ministerul duminică seara, citat de 24 Ceasa.

Persoanele şi activităţile citate de presă au fost legate de presupuse activităţi infracţionale implicând producerea unor false documente de identitate, a mai precizat 24 Ceasa.

Agenţii bulgare în domeniul securităţii caută două persoane suspectate că ar avea legături cu gruparea Statul Islamic, anunţa duminică postul bTV, citând surse. Potrivit unor informaţii citate de postul de televiziune, "acele persoane sunt mai degrabă predicatori care au venit în Bulgaria să recruteze luptători pentru jihad decât terorişti care pregătesc un atac", potrivit bTV.

UPDATE MAE 00:20: Informaţiile din presa bulgară privind suspecţi de activităţi teroriste nu corespund realităţii

MAE transmite că informaţiile vehiculate de presa din Bulgaria cu privire la doi suspecţi de activităţi teroriste nu corespund realităţii şi că informaţiile respective ar fi "consecinţa unei interpretări denaturate a unor ample măsuri de securitate dispuse de forţele de ordine din ţara vecină".

"Potrivit unui comunicat oficial dat publicităţii astăzi de Ministerul de Interne bulgar, precum şi datelor obţinute de la autorităţile bulgare competente prin intermediul Ambasadei României la Sofia, informaţiile vehiculate de către presa din Bulgaria cu privire la doi suspecţi de activităţi teroriste nu corespund realităţii. Conform aceleiaşi surse, informaţiile respective reprezintă consecinţa unei interpretări denaturate a unor ample măsuri de securitate dispuse de forţele de ordine din ţara vecină, atât în contextul unui eveniment public de anvergură din oraşul Burgas, cât şi în cadrul strategiei interne de combatere a migraţiei ilegale şi a activităţii infracţionale vizând falsificarea documentelor de identitate", precizează MAE, într-un comunicat.

"Referitor la cărţile de identitate ale căror fotocopii au fost publicate în mass-media locală, aceeaşi sursă precizează că documentele în cauză nu sunt autentice", menţionează Ministerul de Externe.

UPDATE 17:15 - MAE: Autorităţile bulgare au introdus CONTROALE SUPLIMENTARE la punctele de trecere a frontierei, din motive de securitate

Autorităţile bulgare au introdus, din motive de securitate, controale suplimentare la toate punctele de trecere a frontierelor sale, informează MAE, ministerul avertizând cetăţenii români care tranzitează Bulgaria asupra posibilităţii prelungirii duratei de aşteptare la traversarea frontierelor.

Potrivit serviciilor de securitate bulgare, P.M., un român în vârstă de 24 de ani, şi E.E., o tânără franceză de 29 de ani de origine iraniană, s-ar afla de câteva zile la Sofia, fiind căutaţi activ de autorităţi.

Presa bulgară prezintă o fotografie a cărţii de identitate a cetăţeanului român, dar prima cifră a Codului Numeric Personal este pară, ceea ce ar putea indica un document fals.

Autorităţile nu ştiu cu certitudine pe unde au intrat cei doi presupuşi terorişti în Bulgaria.

Procurorul general din Bulgaria, Sotir Ţaţarov, a fost informat despre situaţie. Potrivit postului tv BNT, autorităţile bulgare au fost informate de servicii secrete străine despre prezenţa celor doi suspecţi pe teritoriul Bulgariei.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici