Presa cehă îl omagiază pe Vaclav Havel, "învingătorul marilor bătălii"

Presa cehă a adus luni un omagiu unanim fostului preşedinte Vaclav Havel, artizanul căderii comunismului, care a murit duminică la vârsta de 75 de ani, salutându-l drept "cel mai important ceh al celei de a doua jumătăţi a secolului 20" şi "învingătorul marilor bătălii".

166 afișări
Imaginea articolului Presa cehă îl omagiază pe Vaclav Havel, "învingătorul marilor bătălii"

Presa cehă îl omagiază pe Vaclav Havel, "învingătorul marilor bătălii" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Vaclav Havel a fost "un om politic care, de fapt, nu a fost niciodată un om politic, ci a rămas un scriitor şi un gânditor", scrie cotidianul Lidove Noviny, care publică pe prima pagină, la fel ca alte ziare, un portret încadrat cu negru al fostului şef de stat (aflat la putere din 1989 până în 2003).

Ziarul salută "cel mai important ceh al celei de a doua jumătăţi a secolului 20", consacrându-i majoritatea paginilor, exemplu urmat şi de celelalte jurnale din ţară.

"Vaclav Havel nu va mai provoca lumea cu întrebările lui «dezagreabile» dar noi va trebui să ne gândim la el şi să îl citim din nou", scrie jurnalul.

Cotidianul Dnes reaminteşte că bătrânul dramaturg şi disident anticomunist a fost partizanul unei "politici apolitice", adică "a unei vieţi publice fără spiritul partidelor, fără intrigi şi fără murdărie".

Vaclav Havel a "pus binele său propriu nu numai în serviciul ţării sale, ci al întregii Europe post-comuniste", a precizat ziarul economic Hospodarske Noviny.

"Acum depinde de noi să luptăm pentru victoria adevărului şi a dragostei", subliniază cotidianul, reluând o celebră declaraţie din 1989: "Dragostea şi adevărul trebuie să triumfe asupra urii şi minciunii".

Havel a "schimbat naţiunea", proclamă cotidianul Blesk. "A luptat pentru libertatea noastră (...) cel mai preţios cadou ce ne-a fost oferit", scrie ziarul, adăugând că "o întreagă epocă a istoriei cehe va fi mereu marcată de personalitatea sa".

Pe ultima pagină a tuturor acestor cotidiene apare celebra poză alb-negru a lui Havel, aflat la marginea mării la Cabo da Verde, în Portugalia, în 1990, mergând spre orizont, cu spatele la obiectiv, şi având urmele paşilor lui imprimate pe nisip.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici