Presa internaţională relatează despre vizita lui Joe Biden în România

Vicepreşedintele american a salutat joi sprijinul României faţă de noul proiect de scut antirachetă al Statelor Unite şi a îndemnat ţările Europei de Est să ghideze către stabilitate tinere democraţii precum Republica Moldova, Georgia şi Ucraina, notează agenţiile de presă internaţionale.

30 afișări
Imaginea articolului Presa internaţională relatează despre vizita lui Joe Biden în România

Presa internaţională relatează despre vizita lui Joe Biden în România (Imagine: Daniel Mihailescu/Mediafax Foto/AFP)

Contrar Poloniei şi Cehiei, care au reacţionat negativ la abandonarea scutului antirachetă propus de administraţia precedentă a lui George W. Bush, România priveşte favorabil noul concept al Washingtonului, apreciind că teritoriul său va fi protejat în întregime de acest proiect, spre deosebire de versiunea precedentă, comentează agenţia France Presse (AFP).

"Apreciem sprijinul României pentru noul proiect antirachetă pe care intenţionăm să-l introducem în Europa", a declarat Biden, în urma unei întrevederi cu preşedintele Traian Băsescu.

"Acest sistem are avantajul că vă protejează la fel de bine ca şi Statele Unite", a continuat vicepreşedintele american. El a adăugat că ţara sa "îşi menţine angajamentul în favoarea alianţei cu Europa", exprimând în acelaşi timp dorinţa de a consolida relaţiile cu Rusia.

Biden a subliniat "dorinţa comună de a vedea vecinii României avansând pe calea democratizării şi reformelor economice şi intergrarea lor în instituţiile euroatlantice, atunci când vor fi pregătiţi".

El a cerut ţărilor est-europene care au înfrânt comunismul în urmă cu 20 de ani să "ghideze" ţări precum Republica Moldova, Georgia şi Ucraina către "stabilitate", potrivit AFP.

Vizita de o zi în Bucureşti a vicepreşedintelui american, ca parte a unui turneu în Europa de Est, a fost menită să arate că angajamentul Statelor Unite în regiune rămâne puternic, notează Associated Press.

Vorbind în faţa unei audienţe de lideri politici şi studenţi, Biden a amintit revoluţiile de la 1989 care au dus la înlăturarea comunismului în foştii sateliţi sovietici. "Exemplul pe care l-aţi impus (...) a inspirat lumea. Puteţi ajuta la ghidarea Moldovei, Georgiei, Ucrainei, Armeniei, Azerbaidjanului şi Belarusului. Conducerea voastră trebuie să fie curajoasă, iar vocile puternice", a spus Biden.

Vicepreşedintele american a apreciat că este nevoie de o mai mare cooperare cu Republica Moldova, ţara cea mai săracă din Europa, în vederea dezvoltării sale economice, relatează agenţia Reuters. El a subliniat susţinerea Statelor Unite faţă de această cooperare: "Trebuie să susţinem această nevoie de a stabiliza din punct de vedere economic Republica Moldova".

Potrivit agenţiei de presă United Press International (UPI), Biden a mulţumit preşedintelui Traian Băsescu pentru sprijinul adus de România noului proiect al scutului antirachetă, dar şi pentru eforturile ţării în domeniul energetic. El a apreciat că ţara joacă un rol major în construirea de conducte şi "alte metode de tranzit, pentru aducerea în Europa a unor noi surse de energie".

Biden a mulţumit şi pentru prezenţa militară a trupelor române în Irak şi Afganistan. "Trupele noastre sunt mândre să lupte alături de trupele române, pentru că sunteţi incredibil de competenţi", a afirmat oficialul american, citat de UPI.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici