Presa israeliană consideră discursul lui Barack Obama o "sfidare" la adresa lui Benjamin Netanyahu

Preşedintele american, Barack Obama, a lansat o sfidare la adresa premierului israelian Benjamin Netanyahu, prin apelul său în favoarea creării unui stat al Palestinei pe baza frontierelor din 1967, chiar înaintea întâlnirii lor, vineri, la Washington, subliniază presa israeliană.

649 afișări
Imaginea articolului Presa israeliană consideră discursul lui Barack Obama o "sfidare" la adresa lui Benjamin Netanyahu

Presa israeliană consideră discursul lui Barack Obama o "sfidare" la adresa lui Benjamin Netanyahu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Confruntare", titrează cotidianul Yediot Aharonot, potrivit căruia discursul preşedintelui american este cu siguranţă unul pe "care Netanyahu nu voia să-l audă".

Cotidianul relevă "şocul din anturajul lui Netanyahu şi reacţia sa vehementă la discursul" lui Obama, care l-a luat pe nepregătite.

Într-un răspuns pe un ton dur la discursul preşedintelui Statelor Unite, Benjamin Netanyahu a exclus, joi seara, "orice retragere în interiorul frontierelor din 1967", adică cele dinainte ca Israelul să ocupe Cisiordania, Fâşia Gaza şi Ierusalimul de Est, prin Războiul de şase zile, în iunie 1967.

"Vizita lui Netanyahu la Washington începe rău. Cu toate acestea, el va fi primit de Casa Albă şi va fi aplaudat în faţa celor două Camere ale Congresului şi de către delegaţii AIPAC", puternicul lobby proisraelian, subliniază Yediot Aharonot. Premierul israelian urmează să vorbească în faţa AIPAC la 22 mai, după care se va adresa Congresului, la 24 mai.

Cotidianului Maariv îşi deschide, de asemnea, ediţia cu "confruntarea" Netanyahu/Obama, apreciind că premierul "nu va avea linişte, de-acum, până nu va împiedica realegerea lui Obama", cu ajutorul susţinătorilor săi din Statele Unite.

"Discursul s-a prăbuşit peste capul lui Netanyahu ca o lovitură de buzdugan", afirmă un editorialist al publicaţiei, Ben Caspit.

Caspit vorbeşte de o "ambuscadă organizată dinainte" de Washington şi de o "revanşă" a lui Obama contra premierului israelian, cu care se ştie că nu se înţelege, după "doi ani de stagnare diplomatică".

Cotidianul Israel Hayom, apropiat şefului Guvernului, ia act de "dezamăgirea cauzată de discurs" în anturajul premierului şi îl citează pe deputatul Tzipi Hotovely, din partidul acestuia, Likud (de dreapta), care a calificat expunerea lui Obama drept "chintesenţa ipocriziei".

Cotidianul de limbă engleză Jerusalem Post (proguvernamental) dă asigurări că "premierul a plecat nervos spre Washington".

Cotidianul Haaretz (de stânga) apreciază ca "istoric" discursul preşedintelui american şi îl acuză pe "Netanyahu că nu a ratat niciodată ocazia de a rata o ocazie", o expresie utilizată în mod frecvent de Israel pentru a critica conducerea palestiniană.

Unii comentatori apreciază, totuşi, că Barack Obama nu le-a oferit nimic concret palestinienilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici