Presa străină observă situaţia delicată din România după victoria la limită a lui Băsescu

Presa străină analizează situaţia politică delicată din România după realegerea în funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, notând că rezultatul, contestat de social-democraţi, riscă să divizeze ţara, relatează Deutsche Welle.

122 afișări
Imaginea articolului Presa străină observă situaţia delicată din România după victoria la limită a lui Băsescu

Presa străină observă situaţia delicată din România după victoria la limită a lui Băsescu (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Un ghem greu de descurcat - aceasta ar fi, în ochii unui observator străin şi neiniţiat, imaginea politicii interne româneşti", subliniază Luxemburger Wort.

"Noul preşedinte al României rămâne tot cel vechi. Realegerea lui Traian Băsescu nu soluţionează deocamdată criza guvernamentală", subliniază Frankfurter Rundschau.

Cotidianul ungar Nepszabadsag insistă asupra necesităţii constituirii unui Guvern capabil să îşi exercite prerogativele beneficiind de susţinerea unei largi majorităţi parlamentare.

"Este de imaginat ca tocmai situaţia economică precară să-l determine pe Băsescu să îngăduie unele mişcări neaşteptate pe tabla de şah a puterii, spre a alcătui o coalitie mai puţin obişnuită. Din tabăra liberalilor, până nu demult ostili preşedintelui, se fac auzite deja primele semnale decente, care dau de înţeles că acestora nu le-ar fi întru totul străină ideea unei coaliţii de centru-dreapta", subliniază publicaţia ungară.

Cotidianul olandez Nrc Handelsblatt se teme că "nu va fi chiar foarte simplă constituirea unui nou Guvern cu un şef de stat precum Traian Băsescu".

Impresia că rezultatul celui de-al doilea tur de scrutin divizează România este evocată de Suddeutsche Zeitung, cotidianul bavarez temându-se că egosimele de partid vor continua să determine cursul lucrurilor şi sugerând că Traian Băsescu nu este promotorul reconcilierii, ci al conflictelor, fiind animat de "vanităţi mărunte" în locul unui concept de bază care să asigure dezvoltarea ţării.

"De fiecare dată când au avut în istoria lor ocazia să ia o decizie, românii au optat totdeauna pentru alternativa greşită", scrie Frankfurter Rundschau. "De data aceasta, lucrurile par să fie puţin diferite, chiar dacă, ţinând cont de erorile comise în mandatul anterior, preşedintele Băsescu nu este alegerea cea mai bună", subliniază publicaţia.

"Atmosfera devine tot mai rarefiată în jurul preşedintelui Băsescu, un căpitan obişnuit să navigheze împotriva curentului", observă Frankfurter Allgemeine Zeitung.

"Anomalia constă în faptul că o persoană care nu se poate bizui nici măcar pe sprijinul total al partidului său luptă cu metode plebiscitare împotriva unei clase politice care tratează statul ca şi cum acesta ar fi proprietatea sa. Fără a avea de partea sa majoritatea membrilor Parlamentului, Băsescu aproape că nu va mai putea câştiga bătăliile viitoare. Băsescu îşi va dovedi iscusinţa politică în măsura în care va izbuti să depăşească izolarea şi să formeze o majoritate stabilă de dragul reformelor", potrivit publicaţiei germane.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici