Preşedinta Parlamentului sârb anunţă alegeri generale pe 6 mai, în urma demisiei lui Boris Tadici

Preşedinta Parlamentului sârb Slaviţa Djukici Dejanovici a anunţat joi organizarea alegerilor prezidenţiale pentru 6 mai, în acelaşi timp cu cele municipale şi legislative, un demers care a devenit posibil în urma demisiei preşedintelui Boris Tadici, a anunţat agenţia Tanjug.

70 afișări
Imaginea articolului Preşedinta Parlamentului sârb anunţă alegeri generale pe 6 mai, în urma demisiei lui Boris Tadici

Preşedinta Parlamentului sârb anunţă alegeri generale pe 6 mai, în urma demisiei lui Boris Tadici (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Tadici a informat-o în scris, joi, pe preşedinta Parlamentului în legătură cu demisia sa.

Această decizie, luată miercuri, cu mai bine de zece luni înainte de încheierea mandatului, a fost percepută ca o susţinere importantă acordată partidului său în cadrul alegerilor generale.

Alegerile locale şi parlamentare erau deja prevăzute pentru 6 mai.

Însă unele partide de opoziţie şi unii aliaţi de la putere ai lui Tadici au criticat hotărârea acestuia. Ei se tem de o concentrare a atenţiei asupra candidaţilor la preşedinţie, cei mai charismatici antrenând după ei partidele din care fac parte.

Peste şapte milioane de alegători vor fi chemaţi să aleagă, în afară de preşedinte, cei 250 de deputaţi ai Parlamentului monocameral sârb, dar şi să reînnoiască consiliile municipale şi Adunarea Regională din Voivodina.

În cadrul acestor alegeri, tabăra proeuropeană a lui Boris Tadici va înfrunta tabăra naţionaliştilor proruşi.

În virtutea Constituţiei, Dejanovici este cea care va exercita funcţia de preşedinte interimar al Serbiei.

Tadici a anunţat că va candida pentru obţinerea unui al treilea mandat de cinci ani, ultimul pe care-l poate exercita.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici