Preşedintele Africii de Sud a fost rugat să medieze conflictul dintre Rusia şi Ucraina

  • Preşedintele Cyril Ramaphosa a declarat joi că Africii de Sud i s-a cerut să medieze în conflictul dintre Rusia şi Ucraina şi că i-a spus omologului său rus Vladimir Putin, în cadrul unei convorbiri telefonice, că acesta ar trebui soluţionat prin negocieri.
  • Ramaphosa nu a precizat cine a făcut această solicitare şi nici nu a oferit mai multe detalii despre modul în care intenţionează să colaboreze cu cele două părţi.
1875 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Africii de Sud a fost rugat să medieze conflictul dintre Rusia şi Ucraina

Preşedintele Africii de Sud a fost rugat să medieze conflictul dintre Rusia şi Ucraina

Pe baza relaţiilor noastre cu Federaţia Rusă şi în calitate de membru al BRICS, Africa de Sud a fost abordată pentru a juca un rol de mediere", a declarat Ramaphosa, referindu-se la grupul pieţelor emergente format din Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud. 
 
Nu au existat anunţuri imediate de la Moscova sau Kiev care să confirme rolul Africii de Sud, potrivit Reuters.
 
Congresul Naţional African din Africa de Sud, aflat la putere, are legături istorice puternice cu fosta Uniune Sovietică, care a oferit instruire şi sprijin activiştilor anti-apartheid în timpul Războiului Rece.
 
De asemenea, Africa de Sud a avut tendinţa de a fi mai puternică din punct de vedere diplomatic de la tranziţia relativ paşnică la democraţie din 1994.
 
Ramaphosa a afirmat într-o declaraţie pe pagina sa de LinkedIn că a vorbit cu Putin la telefon. „Am prezentat poziţia noastră privind conflictul... precum şi convingerea noastră că conflictul ar trebui rezolvat prin mediere şi negociere între părţi şi - dacă este necesar - cu ajutorul agenţiilor care pot ajuta", a spus Ramaphosa.
 
Discuţiile de joi dintre miniştrii de externe ai Ucrainei şi Rusiei nu au reuşit să aducă niciun răgaz în conflict, în timp ce sute de mii de civili au rămas blocaţi în oraşele ucrainene, adăpostindu-se de raidurile aeriene şi bombardamentele ruseşti. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici