Preşedintele american Barack Obama: Stat Islamic va continuă să fie o ameninţare pentru SUA, în pofida pierderilor teritoriale

Barack Obama a declarat că, probabil, reţeaua teroristă Stat Islamic va continua să reprezinte o ameninţare pentru SUA, chiar şi după ce va fi înlăturată din Irak şi Siria şi a avertizat asupra pericolului reprezentat de reacţiile exagerate în ceea ce priveşte terorismul.

767 afișări
Imaginea articolului Preşedintele american Barack Obama: Stat Islamic va continuă să fie o ameninţare pentru SUA, în pofida pierderilor teritoriale

Preşedintele american Barack Obama: Stat Islamic va continuă să fie o ameninţare pentru SUA, în pofida pierderilor teritoriale

Reţeaua teroristă Stat Islamic continuă să aibă capacitatea de a inspira teroriştii de tipul "lup siguratic" să comită atentate, acestea fiind mult mai greu de detectat şi prevenit, a declarat preşedintele american Barack Obama în cadrul unei conferinţe de presă după o întâlnire cu oficialii americani care se ocupă de securitatea naţională, notează Reuters şi The Associated Press.

"Ceea ce ISIL (acronim pentru Stat Islamic n.red) a descoperit este că, dacă reuşesc să convingă câteva persoane sau chiar una singură să comită un atentat la metrou, ori la o paradă sau la un alt eveniment public, ucigând zeci de oameni şi nu mii de oameni, tot va reuşi să creeze teamă şi îngrijorare, fapt ce îi face şi mai cunoscuţi," a declarat Obama.

"Deşi campania împotriva Stat Islamic, în Irak, Siria şi acum Libia a înregistrat progrese semnificative, gruparea se adaptează, revine la comiterea de atacuri care au o mare vizibilitate şi se foloseşte de internet pentru a recruta, antrena şi încuraja atacuri de tip lup singuratic," a mai precizat liderul de la Casa Albă.

"Au văzut gradul de atenţie pe care îl pot obţine cu atacuri la scară mai mică, folosind pistoale sau puşti de asalt," a mai spus Obama, adăugând că "Posibilitatea ca fie un atacator izolat sau o celulă teroristă restrânsă să efectueze un atentat, în urma căruia să moară oameni, este real."

Preşedintele american a avertizat şi asupra reacţiilor exagerate în ceea ce priveşte pericolul terorist, afirmând că "Atunci când societăţile se tem pot reacţiona în moduri care conduc la subminarea structurii societăţii"

Obama a mai adăugat că, cel mai probabil, terorismul nu va fi eliminat în timpul administraţiei sale şi nici a succesorilor săi, însă Statele Unite vor trebui să găsească metode mai bune pentru a destructura reţelele teroriste şi intercepta mesajele trimise pe internet care ar putea conduce la radicalizarea unor persoane.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici