Preşedintele ceh pune o nouă condiţie pentru semnarea Tratatului de la Lisabona

Preşedintele ceh, Vaclav Klaus, pune o nouă condiţie pentru semnarea Tratatului de la Lisabona, a anunţat joi premierul suedez Fredrik Reinfeldt, după ce a discutat cu el.

29 afișări
Imaginea articolului Preşedintele ceh pune o nouă condiţie pentru semnarea Tratatului de la Lisabona

Preşedintele ceh pune o nouă condiţie pentru semnarea Tratatului de la Lisabona (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Klaus "doreşte adăugarea unei note în subsolul unei pagini, de două fraze", conform preşedintelui în exerciţiu al Uniunii Europene.

"Din câte ştiu, el face o legătură între acest lucru şi Carta drepturilor fundamentale" a Uniunii Europene, a adăugat în faţa presei şeful Guvernului suedez.

"Apoi vrea de la Consiliul European să se pronunţe asupra acestei note din subsolul paginii", a precizat Reinfeldt, care a discutat joi după-amiază cu preşedintele ceh eurosceptic.

"I-am spus că acesta este un mesaj nepotrivit la momentul nepotrivit, că este foarte târziu în proces. A fost o muncă îndelungată cu Tratatul şi am fi putut avea (această condiţie) înainte, iar eu cred că asta vor spune colegii mei europeni", a subliniat Reinfeldt.

Conform premierului suedez, cererea lui Klaus ar putea semăna cu o excepţie acordată polonezilor şi britanicilor.

"Îmi amintesc că am avut discuţii lungi privind această Cartă a drepturilor fundamentale, deoarece am trimis o condiţie specială pentru Polonia şi Marea Britanie", a spus şeful Guvernului.

Un purtător de cuvânt al lui Klaus a refuzat să facă vreun comentariu.

Oficialii europeni au încercat fără succes, de mai multe zile, să intre în contact direct cu Klaus, adversar declarat al Tratatului, pentru a încerca să obţină o clarificare privind intenţiile sale.

Alături de preşedintele polonez, care s-a angajat să ratifice Tratatul după rezultatul pozitiv al referendumului irlandez, preşedintele ceh este ultimul care trebuie să semneze Tratatul.

Documentul trebuie ratificat de toate cele 27 de state UE pentru a intra în vigoare.

Curtea Constituţională cehă trebuie de asemenea să se pronunţe în decurs de două săptămâni privind un recurs al unor senatori cehi împotriva textului.

Preşedinţia suedeză a anunţat că nu se va implica în acest proces.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici